Iz nove Beležnice izdvajamo članak o filmu: "Bor kao mizanscen"

432 0

BOR, (IST Media, S.Trifunović) Časopis za bibliotekarstvo, književnost i kulturu Narodne biblioteke u Boru – “Beležnica”, predstavljen je sinoć borskoj publici. O ovom dvobroju govorili su predstavnici, a ujedno i kolege iz Narodne biblioteke u Beogradu, Bojana Vukotić i Dragana Milunović, kao i urednica Ana Janković i dierktorica borske biblioteke Vesna Tešović.

 

Dugogodišnji saradnik „Beležnice“ Dragana Milunović, istakla je da ovaj časopis, koji izlazi 14. godinu za redom, predstavlja jedno od naznačajnijih stručnih bibliotečkih glasila u Srbiji.

 

 

“Beležnica donosi informativne i kvalitetne tekstove koji predstavljaju prozor ne samo u ono što se dešava u bibliotekarskoj sceni u Srbiji već i u svetu. Ima informativne tekstove o nekim dostignućima u ovoj oblasti koji su značajni na lokalnom nivou ali su i podstrek za razvoj bibliotekarstva u Boru, Borskom okrugu i čitavoj Srbiji”, rekla je Milunovićeva.

 

Urednik izdanja Ana Janković izdvojila je iz ovog dvobroja uvodni tekst „Bor kao mizanscen“, koji je zapravo deo predavanja dr Bojana Žikića o Boru kao višedecenijskoj inspiraciji filmskim režiserima i scenaristima.

 

Čitaoci u ovom izdanju mogu pročitati nekoliko priča koje su prošle godine ušle u uži izbor za najbolju kratku priču, zatim tekst Igora Jovanovića o pola veka arheologije u Boru, i interesantan doktorski rad nekadašnjeg Boranina Renata Balduinija, koji se bavio romanom Dejvida Herberta Lorensa „Sinovi i ljuzbavnici“. Renato je napravio zanimljivu paralelu rudarskog života u Engleskoj i Boru.

 

Na kraju, ne treba preskočiti činjenicu da je posećenost ovom događaju bila izuzetno slaba. Primetili smo da u ovogodišnjem dvobroju Beležnice ima više autora tekstova nego što je znatiželjnika bilo u publici. Slaba posećenost ovoj promociji, ali i drugim događajima u Narodnoj biblioteci a koji se tiču književnosti postala je učestala.

 

Zabrinjava to što se u prethodnih nekoliko književnih večeri i stručnih predavanja o ovoj  temi nije pojavio nijedan profesor ili nastavnik književnosti, ili je to bila retkost. Od dvadesetak nastavnika i profesora srpskog jezika u borskoj opštini, čast profesije sinoć, ali i mnogo puta do sada, branili su redovni posetioci – Milen Milivojević i Taisija Ristić.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

There are 1 comments

  1.  Pa,
    dobro, ipak je bilo nešto više ljudi no što je uobičajeno, ali daleko
    manje nego na „Princezi istoka“. Tu, jednostavno, nema poređenja. 🙂 Odnos je, otprilike 160 : 1 (u korist „Princeze“, naravno).:)

    Reply

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X