KulturaNaslovi.netTema danaНекатегоризовано

Iz nove Beležnice izdvajamo članak o filmu: "Bor kao mizanscen"

BOR, (IST Media, S.Trifunović) Časopis za bibliotekarstvo, književnost i kulturu Narodne biblioteke u Boru – “Beležnica”, predstavljen je sinoć borskoj publici. O ovom dvobroju govorili su predstavnici, a ujedno i kolege iz Narodne biblioteke u Beogradu, Bojana Vukotić i Dragana Milunović, kao i urednica Ana Janković i dierktorica borske biblioteke Vesna Tešović.

 

Dugogodišnji saradnik “Beležnice” Dragana Milunović, istakla je da ovaj časopis, koji izlazi 14. godinu za redom, predstavlja jedno od naznačajnijih stručnih bibliotečkih glasila u Srbiji.

 

 

“Beležnica donosi informativne i kvalitetne tekstove koji predstavljaju prozor ne samo u ono što se dešava u bibliotekarskoj sceni u Srbiji već i u svetu. Ima informativne tekstove o nekim dostignućima u ovoj oblasti koji su značajni na lokalnom nivou ali su i podstrek za razvoj bibliotekarstva u Boru, Borskom okrugu i čitavoj Srbiji”, rekla je Milunovićeva.

 

Urednik izdanja Ana Janković izdvojila je iz ovog dvobroja uvodni tekst „Bor kao mizanscen“, koji je zapravo deo predavanja dr Bojana Žikića o Boru kao višedecenijskoj inspiraciji filmskim režiserima i scenaristima.

 

Čitaoci u ovom izdanju mogu pročitati nekoliko priča koje su prošle godine ušle u uži izbor za najbolju kratku priču, zatim tekst Igora Jovanovića o pola veka arheologije u Boru, i interesantan doktorski rad nekadašnjeg Boranina Renata Balduinija, koji se bavio romanom Dejvida Herberta Lorensa „Sinovi i ljuzbavnici“. Renato je napravio zanimljivu paralelu rudarskog života u Engleskoj i Boru.

 

Na kraju, ne treba preskočiti činjenicu da je posećenost ovom događaju bila izuzetno slaba. Primetili smo da u ovogodišnjem dvobroju Beležnice ima više autora tekstova nego što je znatiželjnika bilo u publici. Slaba posećenost ovoj promociji, ali i drugim događajima u Narodnoj biblioteci a koji se tiču književnosti postala je učestala.

 

Zabrinjava to što se u prethodnih nekoliko književnih večeri i stručnih predavanja o ovoj  temi nije pojavio nijedan profesor ili nastavnik književnosti, ili je to bila retkost. Od dvadesetak nastavnika i profesora srpskog jezika u borskoj opštini, čast profesije sinoć, ali i mnogo puta do sada, branili su redovni posetioci – Milen Milivojević i Taisija Ristić.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Beživotno telo Boranke izvučeno iz Borskog jezera

Ist Media

Poznata još dva imena koja će nastupiti na ovogodišnjem Nišvilu. Sjajna Dženi Mekferson i jazz trubač Teo Kroker

Ist Media

Austrijski mediji o nestanku Danke Ilić. MUP apelovao na medije da ne pozivaju policijce koji rade na ovom slučaju

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X