PolitikaTema danaНекатегоризовано

Ivan Joković – Zaječar je bankrotirao

Zajačar je u jednoj od najtežih situacija u njegovoj modernoj istoriji.  Niska zaposlenost, nema najavljenih investicija, mladi napuštaju grad u potrazi za poslom, zarade u javnom sektoru kasne po nekoliko meseci, a vlasnici stranih kompanija, suočeni sa neočekivanim i sumnjivim potraživanjima, prete da će napustiti grad.

 

Ovako situaciju u gradu na Timoku vidi bivši predsednik Skupštine grada (od 2008. do 2013.) Ivan Joković, koji zaključuje da se zbog medijskog mraka i guranja pod tepih vručih tema, zaječarska kriza u Srbiji ne doživljava na pravi način.

 

Od oko 63.000 stanovnika, koliko ih je bilo po poslednjem popisu, 17.000 je penzionera, a na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje posao čeka 7.500 lica, ali se procenjuje da ih je mnogo više koji nisu na ovoj listi jer ne očekuju zaposlenje preko NSZ. Prosečna plata je oko 35.000 dinara.

 

Joković: Gradu fali kultura dijaloga (arhiva foto I.Popović)

“Iz završnog računa za 2014. godinu, koji je najgori završni račun u istoriji grada, vidi se da je Zaječar praktično bankrotirao. Budžet se teško puni jer nema proizvodnje, i da nema državnih firmi koje isplaćuju zarade, ovde bi došlo do katastrofe. Ne postoje prioriteti u raspolaganju budžetom, već se novac troši po ličnom nahođenju.  Porodilje u Zaječaru samo tužbom mogu da naplate potraživanja, dok je budžet za obrazovanje, od planiranih 220 miliona dinara, kod osnovnih izvršen sa 22 odsto a u srednjim svega četiri. Zbog toga je veliki broj obrazovnih ustanova u blokadi”, upozorava Joković, sada predvodnik odborničke grupe “Zajedno za Zaječar – Ivan Joković”, koju čini 9 odbornika (URS).

 

Sa zabrinutošću izvlači podatak da je u odnosu na period do 2000. godine, kada su radile fabrike “Kristal”, “Porcelan”, “IMPAZ”, “KTK”, “Arsenije Spasić”, sada preko 15.000 radnih mesta je manje.

 

“To se nije dogodilo preko noći, ali ne znam ni kako će se rešiti ovaj problem kada u Skupštini grada ne postoji kultura dijaloga. Jednostavno se vuku pogrešni potezi pa smo došli do situacije, da je, po najnovijim statističkim podacima, iz Zaječarskog okruga od 2013. godine do danas zabeležen najveći odliv stanovništva, kaže zabrinuto.

 

Podseća da je sadašnja gradska vlast, koju predvodi Srpska napredna stranka, na početku mandata obećala 5.000 radnih mesta, ali da od toga ništa nije ostvareno. Polovinu mandata su potrošili.

 

“Za njima će ostati novoootvorana preduzeća “Higijena” koja posluje sa gubitkom, ali i “Javno saobraćajno preduzeće” i “Urbanizam”, u kome je samo po jedan radnik – direktor. Zaječar parking, koji je radio pozitivno u naše vreme, sada je u stalnim blokadama. U obdaništu i ostalim ustanovama plate su neredovne, u svim ustanovama plate kasne po sedam, osam meseci. Direkcija za izgradnju grada je u blokadi preko 45 miliona dinar”, zaključuje lider opozicije u Skupštini grada.

 

Joković se posebno i samokritički osvrnuo na preduzeće “Kraljevica”.

 

“Ova firma je namerno gurnuta u stečaj iako je od grada potraživala 80 miliona dinara. Taj dug potiče iz vremena dok smo mi (čitaj URS) bili u vlasti, ali su poslednji finansijski preseci pokazali pozitivno poslovanje. Bilo je logično da se plate obaveze prema Kraljevici, ali je ona gurnuta u stečaj a umesto nje osnovana Higijena, koja je danas gubitaš. Naravno, grad ce morati da uplati 80 miliona dinara sa pripadajucim kamatama u stečajnu masu, podvlači Joković.

 

U razgovoru za IST Media nije mogao a da ne prokomentariše aktuelne događaje u “Fabrici Kablova”, koja je, dok je bila u stastavu RTB Bor imala 1200 radnika, a sada ih je oko 400. Ipak, ukoliko gradska vlast ostane pri odluci da retroaktivno naplati ekološku taksu, može se dogoditi da i oni ostanu na ulici.

 

“Poljska Telefonika Kable, novi vlasnik ‘kablova’ jedna je od 15 najboljih u svetu i to treba negovati. Danas, pak, direktor kablova ne isključuje mogućnost da se ovaj pogon izmesti, što će biti nepovratna katastrofa za grad jer će oko 400 porodica ostati bez ionako niskih primanja”, kaže Joković i analizira dalje:

 

“U ovom slučaju je najbolje uporediti obaveze koje po osnovu ekološke takse ima zaječarska Fabrika Kablova sa obavezama sličnih fabrika u drugim gradovima. Dobar je primer poređenje sa novosadskom (i tu je SNS na vlasti) fabrikom “Novkabel”. Fabrika u glavnom gradu Vojvodine je mnogo veći zagađivač od “Kablova”, ali i pored toga plaćaju 10 puta manju taksu od one koju sada treba da plati zaječarska fabrika”.

 

Jokovića, nekadašnjeg radnika Fabrike Kablova i poznavaoca prilika u tom preduzeću, pitamo da li smatra da je ovakav odnos prema vlasniku fabrike nezakonit?

 

“Naravno, i to iz dva razloga. Kao prvo, potpuno je nezakonito da nekome naplatite deset puta uvećanu taksu retroaktivno, a kao drugo, postoji nezakonitost u osnovici za plaćanje. Ta taksa se po uredbi Vlade ne obračunava na ukupan prihod tokom godine, već samo na onaj deo prihoda koji proizilazi iz pogona koji zagađuju okolinu. Baš iz tih razloga, “Telefonika” je odlučila da jedan deo fabrike preseli iz Srbije kako bi smanjila svoje obaveze po osnovu ekološke takse”, podseća Joković.

 

Kaže pokajnički da ni prethodna vlast nije bila baš blagonaklona prema privredi po osnovu taksi, jer su i u njihovo vreme one bile iznad prosečne cene dažbina u Srbiji. Ipak, smatra da je žurba da se retrkoaktivno naplaćuju takse samo odraz stanja u budžetu.

 

“Mislim da na ovaj način vlast pokušava da neobazrivo privuče novac u budžet, a zapravo nepovratno srlja u  ambis. Taksa iz “kablova” bi bila samo kratkoročno rešenje koje neće srediti stvari u budžetu, a koja će, ukoliko dođe do zatvaranja fabrike, biti katastrofa za grad”.

 

 

 Foto:travelserbia.org

 

Sa ekonomije, ponovo se vraćamo na teren politike.

Na mitinzima protiv aktuelne vlasti, čuje se da samo jedan čovek odlučuje u Zaječaru – bivši Boranin, predsednik Skupštine grada, Saša Mirković. Da li je to tako?

 

“Zaista ne znam da li samo jedan čovek odlučuje u Zaječaru, ali su za mene krivi svi koji su u vlasti. A da li neko vlada sejući strah kod drugih, u to ne želim da zalazim. Nemam neko racionalno objašnjenje zašto se glasa za štetne odluke, ali mislim da tu ima i straha i bojazni za radno mesto, strah od gubitka funkcije ili prividne moći vlasti.  Na kraju krajeva, svako je odgovoran prema sebi, svako sebe treba da pogleda u ogledalo, svako treba da pogleda svoju porodicu kada se vrati sa glasanja i da im kaže – Da, deco, doneo sam dobru odluku za grad u kome ćete vi nastaviti da živite”, kaže ovaj političar.

 

Svestan je činjenice da je vlast prolazna, ali i da kao odbornik u Skupštini grada oseća potrebu da kaže ono što misli. Tim pre, jer nema prilike da to kaže javno – putem medija.

 

“Ne znači da sam u mojim diskusijama uvek u pravu, mada me vreme koje je došlo ne demantuje. Za stanje u gradu ne krivim samo Sašu Mirkovića, tu su i gradonačelnik, njegovi zamenici i većnici i odbornici. Stvorena je atmosfera koja je pogubna za grad jer ne postoji kultura dijaloga, a nema ni demokratije jer nema razgovora između opozicije, stručne javnosti i vlasti. Nema slobode medija, i cela komunikacija se svela na monolog jednog čoveka”.

 

Podseća da se za tri godine, od kada je na vlasti SNS, a TV Best postala neformalno glasilo Saše Mirkovića, niko iz opozicije nije pojavio u medijima, a nema ni TV duela,  kao što je to bio slučaj u vreme kada je on predsedavao gradskim parlamentom. Analizirajući izvršenje budžeta u 2014. godini, zaključuje da nije nimalo slučajno što je izvršenje za medije 99,8 odsto (od 43 miliona dinara)!

 

Što se tiče novog mosta u naselju “Kotlujevac”, koji je probudio pažnju srpske javnosti budući da je otvoren pre završetka i bio razlog za neprijatan protest u prisustvu minisrake za infrastruktu Zorane Mihajlović, Joković smatra da nije prikladan za ovu lokaciju i podseća da je čak 20 odsto skuplja za oržavanje. Da nije nepotrebno srušen stari most I da je ova građevina na nekom drugom mestu, ne bi imao primedbi. Smatra da je i kružni tok u centru Zaječara totalni promašaj, bar onako kako je izgrađen.

 

S obzirom na loše stanje i sve veću dubiozu u budžetu Zaječara, da li za grad ima nade?

 

“Verujem da Zaječar ima još jednu šansu, ali što je pre dobije, lakše će se vratiti na normalan kolosek. Potrebno je samo da se promeni način razmišljanja, i da se zajednički nastupi bez obzira na političko opredeljenje. Mislim da Mirković ne može biti srušen mitinzima, već da je nedavnim dolaskom Pajtića na protest u Zaječaru samo ojačan. Prepucavanje na relaciji Mirković-Ničić je potpuno nezdravo za grad i to je za poslednje tri godine dovelo do toga da se ljudi mrze, da ne razgovaraju međusobno. Umesto toga, Zaječaru je potrebno pomirenje, normalan dijalog i skidanje medijskog mraka”, rekao nam je optimistički.

 

Zaječarska politička storija se danas konstruiše na taj način da se građani ubede kako su Mirković ili Ničić jedine dve opcije vredne vlasti. Ovakvu teoriju kvari Ivan Joković predvodnik odborničke grupe “Zajedno za Zaječar – Ivan Joković”.

 

Naredni izbori će pokazati da li je to zaista i tako.

 

intervju vodio: Saša Trifunović

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Vesić obećao rekonstrukciju puta koje je JP “Putevi Srbije” obećalo pre tri godine

Ist Media

[VIDEO] Dimnim bombama i transparentima, opozicija blokirala rad sednice SO Majdanpek

Ist Media

Marković: Državna revizorska institucija otkrila nezakonitosti u poslovanju Toplane

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X