Društvo

Istraživali smo zbog čega se izbegla lica ni posle tri godine nisu uselila u novu zgradu

 

Iako se očekivalo da će se 15 porodica izbeglih sa prostora Hrvatske i Bosne pre tri godine useliti u nov objekat u Novom gradskom centru, to se još uvek nije dogodilo zbog brojnih propusta.

Poverenica za izbeglice i migracije u Boru Verica Pavić, kaže za Ist media da izvođač radova nije ispoštovao rokove.

Izgradnja objekta počela je 2017. godine i očekivalo se da će biti završen za 360 dana. Međutim, u startu je napravljena greška jer je izvođač radova “iskočio” iz projekta, postavio loše koordinate i napravljena je kosina na terenu, a u pomoć na ravnjanju terena priskočili su radnici JKP 3. oktobar i Vodovod, kaže ona.

Nakon završetka gradnje problem je  nastao i sa strujom, pa EPS u roku od godinu dana nije potpisao ugovor o priključku.

Nakon godinu dana napravili smo drugi ugovor. EPS je izašao na teren i našao zamerku da kabla nije dobro položena. Ponovo se krenulo od nule u spremanju dokumentacije kako bi Elektro Timok iz Zaječara izašao na teren i izvršio priključak. Dokumentacija je sada spremljena i predata, potvrdili su nam da je uredna, i čeka se njihov dolazak, ispričala je Verica Pavić.

U međuvremenu su završeni elaborati za podzemne instalacije i etažiranje koji su potrebni za upotrebnu dozvolu koju izdaje Jedinica za upravljanje projektom.

To je za sada jedina zgrada u Boru sa zelenim krovom, a da li i sada ovako izgleda pitaćemo buduće stanare kada ih budemo posetili.

Zgrada za izbegla lica predstavlja pilot projekat – “Izgradnja stambenih jedinica uz mogućnost otkupa”, koji je pokrenuo Komesarijat za izbeglice iz Bora.

Ukupna vrednost projekta je 365 hiljada evra, a donatori su Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), evropska banka, Komesarijat za izbeglice i migracije, Jedinica za upravljanje projektima (JUP) i grad (tada opština) Bor.

Grad je bio zadužen za lokacijske uslove, komunalne priključke za struju, vodu, telekomunikaciju i grejanje.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Meštani Suvaje posle tri decenije dobili uredno snabdevanje vodom. Srbija Ziđin Majning izdvojila 1,5 miliona evra

Ist Media

Raspisan tender za gradnju Evropskog vrtića u Boru vredan više od 600 miliona dinara 

Ist Media

Za mlade u Boru: Besplatne radionice digitalne i medijske pismenosti

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X