EkonomijaTema danaНекатегоризовано

Istorijska noć – Izlivena prva anoda iz nove borske topionice bakra (VIDEO)

BOR (IST Media) Sinoć je u novoj borskoj topionici bakra Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor izlivena prva anoda, finalni proizvod ovog ekološkog postrojenja, koje je oko 800 ljudi gradilo tri i po godine, i za koje je utrošeno više od 250 miliona evra.

 

topionica Prva anoda (7)_resize

 

 

„Nakon tri i po godine mukotrpnog rada, projektovanja i izgradnje, sinoć je potekao prvi bakar iz novih pirometalurških postrojenja. Izlivena je prva anoda po autogenoj fleš-smelting tehnologiji i dobijeno prvih 150 tona anodnog bakra“, saopštila je borska kompanija.

 

Generalni direktor borskog kombinata bakra, Blagoje Spaskovski, podsetio je da će se radom nove topionice udvostručiti proizvodnju bakra, plemenitih metala i sumporne kiseline, a nova, čista tehnologija doneće, posle više od jednog veka zagađenja, čisto nebo nad Borom i okolinom.

 

topionica Prva anoda (17)_resize topionica Prva anoda (23)_resize

 

 

„Ovo je izuzetan dan za Borane i meštane okolnih sela, koji dobijaju čisto nebo, ali i izuzetan dan za sve građane Srbije, jer radom nove topionice RTB povećava svoje učešće u bruto društvenom proizvodu zemlje, otvara nove pravce razvoja u delu prerade bakra i mogućnosti za povećanje standarda u određenim privrednim granama“, izjavio je Spaskovski.

 

On je naznačio da će modernizacijom topionice emisija i imisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biti ispod zakonom propisanih vrednosti, a u isto vreme iskorišćenje sumpor-dioksida i bakra biće 98 procenata što će zadovoljiti ekološke standarde koji važe u Srbiji i Evropskoj uniji.

 

Novu topionicu i fabriku sumporne kiseline gradili su kanadski „SNC Lavalin“ i njegov podizvođač, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije „Otokumpu“, finska kompanija „Outotek“.

 

bor nova topionica

Jutros je nebo nad Borom bilo čisto. Borani se nadaju da će tako i ostati

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Danas se u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada koje završava na deponijama

Ist Media

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X