Ispraćen kralj vlaške muzike Slobodan Domaćinović (1951-2015)

3740 0

slobodan domachinovich 2_resizeNEGOTIN, (Zdenka Tomić, IST Media) U Negotinu je posle kraće i teške bolesti preminuo Slobodan Domaćinović, legenda vlaške muzike i autor jedne od najlepših vlaških pesama „Staj, staj“.

 

Domaćinović je rođen 1951. godine u Radujevcu kod Negotina, gde je prvi put javno zapevao sa sedam godina i u dvanaestoj počeo da uči gitaru. Kao član kulturno-umetničkog društva nastupao je na tradicionalnim „Susretima sela“.

 

 

Za vreme služenja vojnog roka upoznao je vrhunske muzičare Ljubu Kešelja i Predraga Negovanovića sa čijim orkestrom, kasnije prati najpopularnije muzičare tog vremena: Nedeljka Bilkića, Safeta Isovića, Snežanu Đurišić, Tomu Zdravkovića i mnoge druge.

Kao samouk muzičar ostavio je snažan pečat svojom interpretacijom vlaške pesme.

 

Među vlaškim muzičarima radio je sa gotovo svim legendarnim instrumentalistima: Božom Janucićem, Miletom Matušićem, Ikom Petrišorevićem, Slobodanom Božinovićem, kasnije sa Živom Dinulovićem, Ljubišom Božinovićem, Gunetom Njegušićem, prestižnim orekstrom Srđana Demirovića i u pevačkim pesmama sa odličnom i njemu vrlo dragom Brankom Bukacić. Kako je često sam isticao, najznačajniji trenutak u njegovoj karijeri bio je susret sa legendom na harmonici Slobodanom Božinovićem.

 

Društvene mreže prepune su komentara i sećanja prijatelja i kolega iz celog regiona. Pevač Branko Marečić između ostalog napisao je: „Domaćinović je interpretacijom pesme koju je izvodio kroz svoje specifične trilere, svakog od nas, i slušaoca i muzičara ostavljao bez daha, što nas je oduševljavalo. Negotinska Krajina ostala je bez još jednog velikana vlaške muzike. Naša je dužnost da ostanemo na istom kursu koji je i Slobodan Božinović a danas i Slobodan Domaćinović ostavio u amanet muzičarima i narodu ovog podneblja.“

 

U ime Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“, Siniša Čelojević, predsednik Udruženja, oprostio se od Slobodana Domaćinovića, rečima: „Njegovim odlaskom ostaje nenadoknadiva praznina u životima njegove porodice pre svega, zatim prijatelja i kolega i svakako u životima njegovih nebrojenih poštovalaca i obožavalaca.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X