Ipak neće biti EKSHUMACIJE, ali u JKP „3. oktobar apeluju da se plate parcele

1234 0

 

BOR, Nakon odluke odbornika na poslednjoj sednici SO Bor o proširenju groblja obezbeđena su mesta za sahranjivanje pokojnika narednih 10 godina, i umesto eshumacije posmrtnih ostataka onih koji duguju za grobna mesta, JKP „3. oktobar“ ostaje samo da apeluje kod dužnika da izmire svoja dugovanja, aže sa IST Media direktor tog preduzeća, Dalibor Orsovanović.

On kaže da Zakon predviđa eshumaciju ukoliko se ne plati grobno mesto, ali da tako drastična mera nije do sada primenjena u Srbiji.

„Strah ljudi od nedostatka mesta za sahranjivanje je neosnovan, i groblje je po pitanju grobnih mesta zbrinuto za narednih nekoliko decenija. Do današnjeg dana još ni jedno grobno mesto nije ekshumirano zbog dugovanja, jer na groblju ima dovoljno mesta za nova sahranjivanja,“ rečeno je IST Media.

U ovom preduzeću navode da trenutno na Novom groblju ima tačno 13.759 grobnih mesta i približno 2.000 onih koji duguju za obnovu zakupa grobnih mesta.

Odlukom o uređenju i održavanju groblja i sahranjivanju, predviđeno je da se nakon isteka desetogodišnjeg zakupa ugovor obnovi, i na taj način produži zakup za narednih 10 godina.

„Mnogi od naših sugrađana nisu u mogućnosti da ispoštuju taj rok, tako da smo omogućili i plaćanje obnove zakupa putem administrativne zabrane ili čekovima,“ kažu u ovom komunalnom preduzeću.

Lokalna samouprava je trenutno odredila najniže cene u Srbiji za zakup grobnog mesta na period od 10 godina i to:

-Jedno grobno mesto ( sahranjeno)                     8.019,00

-Dvogrob ( barem jedan sahranjen)                   16.038,00

-Spratna ( barem jedan sahranjen)                      8.019,00

-Jednogrob ( za života)                                         27.753,00

-Dvogrob ( za života)                                             55.506,00

-Spratna (za života)                                               27.753,00

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X