Invazija velikih skakavaca u Gornjanu kod Bora

1086 0

BOR, (IST Media) Selo Gornjane kod Bora, meta je najezde velikih skakavaca koji su se iznenada pojavili, rekli su IST Mediji meštani ovog sela.

 

Skakavaca je toliko da je nekada nemoguće proći automobilom, a najinteresantnje je da se uglavnom kreću po vrelom asfaltu, dok ih je znantno manje na livadama i njivama.

 

Ilustracija
Ilustracija

 

„Ogromni su i crni, sa šarama nalik osama. Jezivo ih je čuti jer zuje kao ose“, opisala je medicinska sestra Zdravstvenog centra u Boru Vesna Nikolić, koja je danas u tom selu obilazila pacijente.

 

Kaže da se njene kolege i ona nisu usudili da ih uhvate, jer neobičnije skakavce u svom životu nisu videli.

 

„Priznajem da nam je bilo neprijatno da uhvatimo insekte od kojih su neki bili dužine i do desetak centimetara“, kaže ovaj zdravstveni radnik.

 

Kako nam je opisala, na deonici puta gde su se pojavili ovi insekti, kod skretanja za planinarski dom na planini Stol, dugi masni tragovi ukazuju na veliki broj zgaženih skakavaca.

 

Meštanin Gornjana Slavko Golubović, potvrdio nam je navode lekarske ekipe, i kaže da su mnogi u selu iznenađeni ovom pojavom.

 

Ipak, stari meštani se sećaju da se slična pojava dogodila i pre više od tri decenije.

 

„Tokom dana, kada je sunce jako, skakavci se kreću isključivo asfaltom, a čim zahladni, oni se misteriozno negde pritaje do sledećeg jutra“, opisuje Golubović.

 

U selu su zaključili da se „misteriozni posetioci“ pojavljuju samo na određenoj nadmorskoj visini, gde je vazduh izuzetno čist i gde je dobro provetravanje, kao i da ih nema u samom selu.

 

„Do sada se niko nije žalio da su mu skakavci naneli štetu usevima“, napominje Golubović.

 

Jedan borski veterinar kaže da je na prevoju „Cepe“ kod skretanja za Stol čuo tako jako šištenje da je u prvi mah pomislio da je neki problem sa kolima.

 

„Nisam ih video ali sam čuo vrlo neprijatno šuštanje“, rekao nam je on.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 1 comments

Leave a comment

Your email address will not be published.

X