INTERVJU sa grupom MRLJE: Sa Mrljama na usnama

4010 0

Intervju vodio Saša Todorović – KNJAZ PRESS 

KNJAŽEVAC, (IST Media) Knjaževački legendarni rock sastav „Mrlje“ obeležiće 25 godina od izdavanja ploče (LP) svirkom u „Rakia Pabu“.

KNJAZ PRESS: Šta spremate poklonicima vašeg autorskog opusa?

Darko Micić (MRLJE): Sve! Ili ništa? Šalim se naravno. Zagazili smo duboko i daleko u naš katalog i oživeli neke od prvih pesama koje smo pravili još kao klinci. 80- tih smo u reportažnim kolima RTB –a, ili je to bila RTJ, nisam siguran, snimili nekoliko pesama. Sve te pesme ćemo svirati. Naravno zagazili smo i dalje, sve do ploče, pa i u period posle ploče, kada je bilo još puno kvalitetnih pesama. Mada je tada bio daleko čvršći saund, pa je to sada teže interpretirati u ovoj postavi…dakle 30-ak autorskih pesama za to veče!

KNJAZ PRESS: Današnji klinci ne znaju mnogo o vama. Ili možda grešim. Bend je nastao u „zlatno vreme“ rokenrola u tadašnjoj, zajedničkoj nam državi. Ko je glavni „krivac“? Lokalni i globalni.

Darko Micić (MRLJE):  Mene moram priznati, uvek prijatno iznenadi to što vidim da nas i dalje pamte, a i da nove generacije znaju ko su i šta bile Mrlje. Gde god sviram sa bendovima sa kojima danas radim, u koji god grad da odemo, svi pitaju za Mrlje. I svi se sa pozitivnim emocijama sećaju i nas i tih vremena. Moram priznati da mi to strašno prija i uvek me prijatno iznenadi. Inače ako sam dobro razumeo drugi deo pitanja, krivce treba tražiti i u lokalnim, a bogami i globalnim tokovima. Nas je kao generaciju “razbila” rok revolucija. Pratili smo, koliko smo mogli, sve što se dešava u svetu, a na lokalnom nivou smo imali svoje idole koje smo obožavali do svemirskih granica. DOK, Mama rok, Zlatni prsti…žive svirke u Domu omladine su bile nezaboravni događaji.

 

KNJAZ PRESS: San svakog rokera u to vreme bio je isti – staviti pesme na vinil, kao trajni zapis jedne ljubavi, mladosti, snova…kako ste, i uz koje „muke“, to uspeli?

Darko Micić (MRLJE):  Teško! Najuporniji je naravno bio Car. Pomoglo je dosta to, što se u to vreme već dosta čulo o nama. Drugo mesto od 32 benda u Srbiji, snimci u Oliver studiju u BG-u, Gitarijada…bili smo aktivni,  tada se sviralo mnogo više nego sada. Mi smo bili mladi, besni, provocirali smo, ludovali…Tako smo nekako prošli taj urednički kolegijum i dobili ugovor za ploču!

KNJAZ PRESS: Dok kucam ova pitanja, preslušavam vaše pesme i lagano se vraćam u osamdesete. Bilo je nešto rokenrola i devedesetih, ali je već tada na površinu isplivao šund. Gde smo sada?

Darko Micić (MRLJE): Pa sada smo se, ili su se, mnogi iz kaubojki i starki vratili u opanke. Ima puno razloga zašto je tako, ali naše generacije su se prebrzo predale i prodale. A to je tragedija. To je poraz u svakom smislu, a najgori je poraz u tom kulturološkom posrnuću. Znate, sliku jednog društva možete graditi, između ostalog, i prema muzici koja se sluša i koja je aktuelna. Po tim pokazateljima, naše društvo je u jako lošem stanju. Ali tako je i u drugim segmentima: sve oblasti kulture, sport…isplivali su tu neki drugi obrasci ponašanja, navike…

M 1

KNJAZ PRESS: Šta se dešava sa famoznom „petnaesticom“ u knjaževačkom Domu kulture? Prostor je dat biblioteci, a rokeri su dobili nalog za iseljenje.

Darko Micić (MRLJE): Da, upravo tako! Još uvek smo tamo, I dobili smo obećanje da ćemo ostati tamo dok nam ne nađu neko drugo rešenje.

KNJAZ PRESS: Neki misle da je rokenrol danas tamo gde mu je i mesto – „u garaži“. Da li se slažeš sa tim?

Darko Micić (MRLJE):  Haha. Rokenrol uvek „polazi“ iz garaže! Ali kad izađe iz garaže onda dođe do revolucije! Tako je uvek bilo otkad je rokenrola. Pristalica sam tog „garažnog“ autorskog roka, koji se vremenom menja i uvek donosi svežinu i novine. Samo ne zaboravite da je rokenrol i na stadionima i u arenama i na festivalima. Ako se ne varam Mejdeni su svirali pred 700000 ljudi. Kako vam se to čini. Rokenrol je jedna neprolazna veličina. To je nemoguće promeniti. Da mu treba svežina, treba mu! Ali dajte malo vremena…videćemo šta dolazi!!!

KNJAZ PRESS: Dare, čestitke povodom jubileja i puno dobrog rokenrola u subotu, 17. februara, u spomenutom „Rakia Pabu“, sa početkom u 22 sata. Da li smo nešto zaboravili?

Darko Micić (MRLJE):  Hvala najlepše. Nismo generalno ništa zaboravili, ali zagazili smo u priču koju bi mogli da pričamo danima! Pa nekom drugom prilikom nastavak? Bilo mi je zadovoljstvo da učestvujem u ovom razgovoru, sve najbolje u daljem radu!!!

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X