Interview: Reditelj S.Shridhar – Krokodili u Borskom jezeru (video)

1001 0

BOR, (Slađana van der Toorn, Milica Živković, IST Media) “Ukoliko nisi aktivan na internet socijalnim mrežama, gotovo da si mrtav“, ova parola grupe Anonimnih, najjednostavnije sumira glavni motiv filma švedskog režisera S. Shridhar-a „To je interesantno“ (That’s Interesting), koji se uveliko snima u Borskom okrugu.

 

Photo: S. V.D. Toorn

Horor komedija, kao žanr odmah nas asocira na komercijalno filmsko ostvarenje. To potvrđuje i sam režiser, koji u razgovoru sa Ist medijom kaže, „Cilj ovog filma je da postane blockbuster“.

 

A šta je ovog švedskog režisera dovelo u Srbiju, i po njemu, prelepo Homolje, objasnio nam je neposredno pre snimanja jedne od scena filma, u prijatnom razgovoru u hotelu “Jezero“.

 

Iz skandinavskih krajeva u Beograd, režiser S.Shridhar dolazi pre pet godina poslom, mada mu je ubrzo život u Srbiji postao i zadovoljstvo, pa se zadržao malo više nego što je planirao. Pored produkcijskog studija „Telic“ u Beogradu, režiser upravlja sa još dva studija, u Engleskoj i Indiji.

 

Kako ste došli na ideju da snimate upravo u borskom kraju?

Od prijatelja u Beogradu čuo sam da je unutrašnjost Srbije jako lepa. Do tada nisam išao nigde van Beograda, a onda sam počeo da se raspitujem koji su sve krajevi u Srbiji bogati prirodnim lepotama. Video sam veoma lepe slike Homolja, i nakon toga kraćeg istraživanja, odlučio da je to prava lokacija za film. Sada kad smo krenuli snimanje, ispalo je da je ovaj kraj i više od onoga što sam očekivao, sa velikim brojem prelepih lokacija koje su idealne za snimanje.

 

Šta su glavni motivi i otkrijte nam nešto više o samoj radnji filma?

U pitanju je, rakao bih, nesvesna kritika savremenog socijalnog života koji se mahom odvija na internetu. To su socijalne mreže poput Facebook-a, Twitter-a i tome slično. Svi su opsednuti internetom. Nekako sam nesvesno krenuo da pišem scenario sa time lajt motivom u pozadini. Hteo sam da tu opsednutost kompjuterima i telefonima prikažem na komičan način. Ukratko, radi se o grupi švedskih turista koji na putu za Tursku svraćaju u Srbiju. U jednom trenutku oni gube telefone i to ih baca u psihološku dramu. Ali to nije sve, onda im se kvari i automobil i polako shvataju da se nalaze u nekakvoj nedođiji. Meštani nepostojećeg ludog sela govore im da internet mogu naći samo u šumi, kod „žene veštice“. Ona ih upozorava da se ne igraju kompjuterom, ali oni je ne slušaju. Veza sa spoljnjim svetom preko interneta, oslobađa demona i tu kreće horor deo filma.

 

 

Demon verovatno počinje lagano da ih ubija jednog po jednog?

Zahtev demona je da bude animiran, pa protagonisti moraju da smišaljaju interesantne priče, kako bi praktično ostali u životu. Otuda je i naziv filma – „To je interesantno“. Isto tako, u normalnom životu, ljudi konstantno pokušavaju da pronađu zanimljive činjenice iz svojih života i da to predstave svima na Facebook-u. Parelela sa stvarnim životom se upravo krije u tome.

 

Koliko ćete se zadržati u ovom kraju?

Mi smo snimanje ovde krenuli od prvog oktobra, a bićemo ovde još par dana.

 

Kakav uspeh želite da postignete ovim filmom, da li imate u planu izlazak na festivale jedan od ili nešto drugo?

Ne, nemamo nameru da izlazimo na festivale. Moja želja je da film bude jedan od najvećih blockbuster-a u svetu i postigne što veći komercijalni uspeh. U pitanju je film visoke produkcije, možda je jedan od najskupljih ostvarenja skandinavske filmografije ikada.

 

MAHARADŽIN RUBIN
Nije to jedini film koji ću snimiti u Boru, u planu je još jedan pod nazivom „Maharadžin rubin“ , sa tematikom sličnom filmovima „Indijana Džouns“. Snimanje bi krenulo sledećeg aprila i bilo bi smešteno pola u Indiji, a pola u Boru.

 

A kada da očekujemo premijeru filma koji trenutno snimate?

Premijera bi trebalo biti sledećeg marta ili aprila. Nadam se da će Borani zajedno sa ostalima da uživaju u ovom ostvarenju. Distribucija je internacionalna, ali film će zasigurno biti prikazivan u Boru. Definitivno ću insistirati na tome. To je suštini stvar distributera, koje pre svega zanima profit, tako da srpsku premijeru ipak treba očekivati u Beogradu. Ne isključujem i mogućnost da pre Beograda, organizujemo događanje sa crvenim tepihom ovde u Boru. Voleo bih da to bude tako. Imamo dosta statista iz ovog kraja i pretpostavljam da bi i oni to želeli.

 

U međuvrmenu, dok budemo iščekivali premijeru filma, možemo da očekujemo i susret sa članovima filmske ekipe, koji su prošlog vikenda posetivši lokalne klubove iskusili borski noćni život. Na setu filma koji se snimao u holu hotela „Jezero“, švedski glumac je ispred zelenog platna gledao kako njegovu prijateljicu proždire krokodil. „Je l’ znate da na Borskom jezeru imate krokodile?“, upitao nas je sa smeškom režiser.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X