Društvo

Inicijativa mladih za ljudska prava U AKCIJI. PREKREČILI GRAFITE HAŠKOG OSUĐENIKA

BOR, (IST Media) Aktivisiti Inicijative mladih za ljudska prava (Inicijative) danas su na više lokacija u Bačkoj Palanci i Boru okrečili grafite sa likom Ratka Mladića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske, koji je prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine  širom BiH, kao i za genocid u Srebrenici jula 1995. godine.
“Iako je prošlo 23 godine od genocida nad muslimanskim stanovništvom, Ratko Mladić ali i drugi osuđeni ratni zločinci danas i dalje imaju tretman heroja od strane predstavnika institucija države i delova društva u Srbiji”, napominju aktivisti u danu kada se obeležava srebrenička tragedija.
Ukazujući na potrebu da se osudi politika zločina, za koju je odgovorna i Republika Srbija jer nije sprečila genocid i nije privela pravdi optužene za genocid već im je godinama pružala utočište, aktivisti Inicijative okrečili su grafite koji personifikuju politiku zločina u liku i delu Ratka Mladića. Podsetimo da se neki od ovih grafita nalaze na javnim ustanovama kao što su zgrade osnovne škole i gimnazije u Bačkoj Palanci ali do danas nije bilo prave reakcije institucija da se oni uklone.
Pre i posle
 

 

Ovom akcijom još jednom aktivisti Inicijative poručuju da zločinci zaslužuju osudu, a da se doprinos trajnom miru i stabilnosti celog regiona iskazuje poštovanjem žrtava.

 

Osim toga, jasna osuda programa i ideja koji su svoju punu realizaciju doživeli genocidom jula meseca 1995. godine u Srebrenici, je jedina vrsta osude koja poručuje da se zločini ne mogu tolerisati ni u kom smislu.

 

Takođe, još jednom pozivamo predstavnike institucija Srbije kao i građane Beograda da prisustvuju komemoraciji žrtava genocida u Srebrenici koje se večeras održava u parku između Predsedništva i Skupštine Grada Beograda sa početkom od 20 časova.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

INSTAGRAM KRIVELJ. O pregovorima zbog blokade pohvalila se ministarka, ali bez reči o rešenju

Ist Media

Stranke i udruženja reagovali povodom saopštenja kompanije Srbija Ziđin Koper i blokade puta u Velikom Krivelju

Ist Media

Park u Boru najavljen kao park za kućne ljubimce. Hoće li konačno vlasnici pasa koristiti kese za skupljanje izmeta?

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X