Inicijativa mladih za ljudska prava U AKCIJI. PREKREČILI GRAFITE HAŠKOG OSUĐENIKA

337 0
BOR, (IST Media) Aktivisiti Inicijative mladih za ljudska prava (Inicijative) danas su na više lokacija u Bačkoj Palanci i Boru okrečili grafite sa likom Ratka Mladića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske, koji je prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine  širom BiH, kao i za genocid u Srebrenici jula 1995. godine.
“Iako je prošlo 23 godine od genocida nad muslimanskim stanovništvom, Ratko Mladić ali i drugi osuđeni ratni zločinci danas i dalje imaju tretman heroja od strane predstavnika institucija države i delova društva u Srbiji”, napominju aktivisti u danu kada se obeležava srebrenička tragedija.
Ukazujući na potrebu da se osudi politika zločina, za koju je odgovorna i Republika Srbija jer nije sprečila genocid i nije privela pravdi optužene za genocid već im je godinama pružala utočište, aktivisti Inicijative okrečili su grafite koji personifikuju politiku zločina u liku i delu Ratka Mladića. Podsetimo da se neki od ovih grafita nalaze na javnim ustanovama kao što su zgrade osnovne škole i gimnazije u Bačkoj Palanci ali do danas nije bilo prave reakcije institucija da se oni uklone.
Pre i posle
 

 

Ovom akcijom još jednom aktivisti Inicijative poručuju da zločinci zaslužuju osudu, a da se doprinos trajnom miru i stabilnosti celog regiona iskazuje poštovanjem žrtava.

 

Osim toga, jasna osuda programa i ideja koji su svoju punu realizaciju doživeli genocidom jula meseca 1995. godine u Srebrenici, je jedina vrsta osude koja poručuje da se zločini ne mogu tolerisati ni u kom smislu.

 

Takođe, još jednom pozivamo predstavnike institucija Srbije kao i građane Beograda da prisustvuju komemoraciji žrtava genocida u Srebrenici koje se večeras održava u parku između Predsedništva i Skupštine Grada Beograda sa početkom od 20 časova.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X