IntervjuNaslovi.netTema danaНекатегоризовано

Intervju sa borskom grupom VeTO

BOR (Milica Živković, IST Media) Sedimo na stepeništu amfiteatra Doma kulture. Dim koji nas obasipa i pomalo guši iz pravca RTB-a upravo je idealan za ovaj intervju, jer su članovi grupe VETO „borska deca“.

 

 

Bend postoji od 1996 godine. Godine 2000. su prestali da rade, nakon čega je usledila decenijska pauza. Zatim je preovladala glad za rock and rollom, usledilo je novo okupljanje, a iz prvobitne postave ostali su samo pevač i gitarista.

 

Vojkan: Da, 2010. smo Zoki i ja okupili novu ekipu i danas smo u sastavu:

bas gitara: Dušan Vejić – Dule

ritam gitara: Mako Jovanović – Mare

solo gitara: Zoran Stojanović – Zoki Biber

bubnjevi: Vladan Nikolić

i glas: Vojislav Golubović – Vojkan

s tim što nam Dule uskoro odlazi, a njegovo mesto će zauzeti Aleksandar Joca Jovanović.

 

Vi ste jedini bend sa dvojicom basista!?

 

Joca: Ja sam trenutno tehnička podrška zbog povređne ruke, predstavljam se kao njihov tonac. (smeh)

 

Vojkan: Ova postava je jako uigrana i talentovana. Svi smo pre ovog sastava radili sa nekim drugim ljudima, jedino je Mare nov u ovoj priči, ali se i on jako brzo uklopio.

 

Otkud ideja za ime grupe?

 

Vojkan: Pa… mi smo rešili da stavimo tačku na gluposti! Na sistem u državi, da skrenemo pažnju na režim koji funkcioniše u gradu… (čuju se razna dobacivanja i smeh) ma na sve ono što nas okružuje, a smeta nam. I eto… bi VeTO!

 

Definišite mi pravac muzike koju svirate.

 

Vojkan: Mi smo neki Acid Rock, ako mogu tako da ga definišem, sa primesama Hard Rock-a. Možda smo malo tvrđi i mračniji od bendova u okolini, ali možda je za to baš krivo ovo mesto odakle smo krenuli.

 

Mare: Ima nešto u ovom dimu (smeh).

 

O čemu najčešće svirate? Šta je tematika u vašim pesama? I ko je autor istih?

 

Vojkan: Naša publika može čuti ljubavne stihove, a opet ima i buntovnih koji govore o dešavanjima u zemlji. Za sad sam ja jedini tekstopisac.

 

Vlada: Opcija pisanja tekstova je otvorena za sve članove benda, ali mi još nismo ispoljili tu svoju stranu kreativnosti. (smeh).

 

Čula sam da ste nedavno bili u studiju i snimili nešto?

 

Mare: Pre tri meseca smo u jednom studiju u Kruševcu snimili dva demo snimka. Tačnije, usnimili smo pesme “Blokiran” i “Navahos”. Ova dva snimka se mogu naći na našoj zvaničnoj Facebook stranici, kao i na Sound Cloud-u gde smo registrovani kao VETO bend.

 

 

Otkud vi na Beer Fest-u?

 

Mare: Pa to se od nas i očekivalo. Mi smo se i prošle godine prijavili za ovaj festival. Prošli smo prva dva kruga, dobili ubedljivo najveći broj glasova na Facebook-u, ali na žalost nismo odabrani na kraju.

 

Ove godine smo mnogo više radili, bolje se spremili, poslali drugu pesmu i sa mnogo manje muka ušli u prva tri izabrana benda koja će se u toku Beer Fest-a pojaviti na Ušću.

 

17-og avgusta ćemo imati prilike da se predstavimo i beogradskoj publici.

 

Imate li podršku grada? Da li mladi neafirmisani bendovi imaju perspektivu u ovom gradu?

 

Vlada: Pa… imamo je i nemamo…

 

Vojkan: Centar za kulturu nam pomaže tako što organizuje svirke, kao što je evo ova večeras bila ispred Doma kulture. Imamo i podršku vlasnika kluba 69 u čijem lokalu povremeno sviramo. To nam puno znači, jer su ovo načini da nas ljudi vide i čuju. Pored toga i podrška medija je tu.

 

Mare: Sa druge strane bilo bi lepo kad bi nas ovaj grad uslišio i obezbedio jednu prostoriju u kojoj bi vežbali, a ne da se snalazimo kako stignemo.

 

Koliko znam vi ste imali prostoriju?

 

Mare: Jeste, to je istina. Delili smo jednu prostoriju u prostorijama Muzičke škole sa nekoliko ovdašnjih bendova. To je funkcionisalo savršeno. Svako je imao svoj termin i nismo smetali jedni drugima.

 

Na žalost, oduzeli su nam prostoriju pod izgovorom da je treba srediti. Ta prostorija je prazna i u potpuno netaknutom stanju.

 

Bili ste učesnici Rok akademije koja je bila održana u sklopu zaječarske gitarijade. Kako je bilo tamo?

 

Vlada: Jedno jako korisno iskustvo. Sa nama je nedelju dana radio Darko Saračević, tonac koji za sobom ima 25-togodišnje iskustvo. Sticajem okolnosti imali smo eto prilike da radimo sa čovekom koji je između ostalih domaćih i stranih bendova radio i na turnjeji Faith No More.

 

Odatle smo poneli jako korisne informacije koje će nam ubuduće svakako služiti.

 

Hvala vam puno na ovaj iscrpni intervju koji se malo odužio. IST Medija vam želi puno uspeha kako na predstojećem Beer Fest-u tako i na sledećim festivalima.

 

I za kraj još samo jedno pitanje – Zlo ne čulo, ali šta ako morate da birate. Svadbe i narodnjaci ili Rock and roll do propasti?

 

(glasan smeh i jednoglasan odgovor)

Rock and roll do smrti!

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Srbija Ziđin Koper donirala 1,2 miliona dinara Fudbalskom klubu Krivelj

Ist Media

Beživotno telo Boranke izvučeno iz Borskog jezera

Ist Media

Poznata još dva imena koja će nastupiti na ovogodišnjem Nišvilu. Sjajna Dženi Mekferson i jazz trubač Teo Kroker

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X