Društvo

I u Boru obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

 

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom (OSI), u Gradskoj skupštini organizovan je prijem za predstavnike udruženja koja se bave ovom kategorijiom stanovnika Bora.

Kako bi olakšali funkcionisanje i svakodnevni život osoba sa određenim stepenom invalidnosti, grad Bor je formirao Savet koji okuplja sva udruženja OSI.

Iz budžeta za narednu godinu izdvojeno je pet miliona dinara i u saradnji sa Savetom napravićemo listu prioriteta, pre svega pristupačnost, koju možemo da rešimo tim sredstvima, a to su izgradnja rampi, kupovina gusenica i obeležavanje parking prostora, rekao je Dobrica Đurić, član Gradskog veća zadužen za oblast društvene brige o deci.

On je dodao da je zapošljavanje još jedan od gorućih problema OSI. Sredstva koja grad izdvaja za zapošljavanje biće uvećana naredne godine, kroz sve mere koje grad promoviše: samozapošljavanje, javni radovi, stručna praksa i subvencije za nova radna mesta, tako da će OSI imati prioritet pri zapošljavanju.

Predstavnici udruženja OSI ukazali su na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju. Slavica Janković iz udruženja slepih, smatra da još uvek nisu ravnopravni sa ostalim građanima.

Sticajem okolnosti ja sam kuglaš, a iako osvajamo pehare i medalje, nikada nismo pozvani na bilo kakav prijem. Kažu da kad negde odemo imamo prvenstvo, ali to nije tačno. Dešava se da nas čak i vređaju. Ja ne znam ko je taj koji nama invalidima može da pomogne, ističe Slavica Janković.

Jelica Nikolić je lični pratilac. Smatra da je dobro što postoje udruženja kao što je Aurora, koja mogu da pomognu deci.

Usluge ličnog pratioca, kao i personalnog asistenta ili gerontodomaćica su neophodne. Kada je pokrenut projekat bilo je nekoliko deteta sa autizmom ili bez vida kojima je bio potreban lični opratilac. Na žalost sada se taj broj utrostručio, rekla je Jelica Nikolić.

Društvo za pomoć deci sa smetnjama u razvoju svakodnevno u dnevnom boravku okupi između 25 i 30 članova među kojima su i deca sa invaliditetom.

Dosta toga je grad uradio kako bi pomogao OSI. Ima još dosta toga i da se uradi, ali najbitnije od svega je da osobe sa invaliditetom budu zadovoljne i da znaju da su i oni deo ovoga grada, istakao je Saša Đorđević, koordinator Društva za pomoć deci sa smetnjama u razvoju.

U Boru postoji desetak udruženja osoba sa invaliditetom, a što se tiče broja osoba sa invaliditetom procenjuje se da ih je oko hiljadu.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Meštani Suvaje posle tri decenije dobili uredno snabdevanje vodom. Srbija Ziđin Majning izdvojila 1,5 miliona evra

Ist Media

Raspisan tender za gradnju Evropskog vrtića u Boru vredan više od 600 miliona dinara 

Ist Media

Za mlade u Boru: Besplatne radionice digitalne i medijske pismenosti

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X