Hoće li se cigarete stvarno prodavati u apotekama?

281 0

BOR (Milica Živković, IST Media) Kako navodi “Blic”, nadležni u Ministarstvu zdravlja planiraju da od 2015. godine zabrane pušenje u svim zatvorenim javnim i radnim mestima.

 

Biće zabrane i po lokalima gde je sad dozvoljeno, a u domovima će to, kako kažu, učiniti sami građani!

koliko je cigareta lek, a koliko zavist?

 

Prema navodima Ministarstva, građani bi mogli uskoro da budu primorani da ukoliko ne ostave pušenje, redovno odlaze kod lekara na terapije.

 

Lekar će morati da pokuša da pomogne pušaču da se liši svoje navike, ukoliko mu to ne pođe za rukom, moraće da mu na recept, kao lek, prepiše određenu dozu cigareta.

 

Cigarete neće biti jeftinije, moće će regularno da se nađu samo u apotekama, a hoće li onda se šverceri opet naći u glavnoj ulozi kao i 90-tih, gde su vodili glavnu reč.

 

U Srbiji ima dve trećine nepušača i jedna trećina pušača. Čak 60 odsto ljudi tvrdi da im smeta duvanskim dim.

 

Nacionalna komisija za borbu protiv pušenja kaže da od nikotina preti 28 vrsta raka, a pošto je nikotin psihoaktivna supstanca, ne treba da bude dostupan stanovništvu baš kao ni druge droge.

 

Inicijativu ovog zakona su pokrenuli u Islandu. Island je zemlja koja je daleko naprednija od ostalih kada je reč o odvikavanju od pušenja.

 

Hoće li se ovaj zakon usvojiti ili ne, još uvek se ne zna, ali je jedno sigurno, to je daleka budućnost za sprovođenje u delo.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X