GROZNICA NA BERZI ZBOG budućeg rudnika Čukaru Peki. Nevsunu skočile akcije

1112 0
Švedsko-kanadski konzorcijum Lundin i Evro San majning dostavio je neprijateljsku ponudu rudarskoj firmi Nevsun risorsiz od 1,2 milijarde američkih dolara (1,5 milijardi kanadskih $) za preuzimanje Nevsunovih poslova u Evropi, uključujući i projekat zlata i bakra “Timok” (Čukaru peki) u Srbiji, piše Blumberg a prenose srpski mediji.

Kompanija Nevsun iz Vankuvera je odbacila neželjenu ponudu, izveštava agencija “Blumberg”, i dodaje da su akcije Nevsuna nakon ove vesti danas naglo skočile, čak za 23 odsto.

Kako navodi njujorška agencija, Evro San je “bacio oko” na Nevsunov rudnik Biša u Eritreji, a Lundin na bakarno-zlatni projekat “Timok” u Srbiji.

“Timok pruža sansu Lundinu da nadoknadi dugoročni rast proizvodnje koji je izgubio odlaskom iz Demokratske Republike Kongo, budući da se tržište bakra kreće u pravcu deficita ponude nakon višegodišnjeg ‘stezanja kaiša’ proizvođača kako bi se suprotstavili niskim cenama”, dodaje se u tekstu.

Švedsko-kanadski “par” je naveo da razmatra da potroši čak tri milijarde dolara na kupovinu novih aktiva u sektoru industrije metala, s obzirom na to da se cene oporavljaju.

Nedostatak novih rudnika bakra podrazumeva premiju na cenu za visokokvalitetne projekte kao što je “Timok”, a treba uzeti u obzir i Nevsunovo protivljenje prodaji.

Lundin je naveo da je u više navrata pokušao da privoli Nevsun na prodaju. Tako je prvu ponudu dostavio 7. februara, a drugu 25. februara, i obe su bile odbijene. Usledila je ponuda 3. aprila, a najnovija je bila 30. aprila.

Nevsun je danas saopštio da je njegov Upravni odbor jednoglasno odbacio predlog, uz obrazloženje da neobavezujuća ponuda potcenjuje njegovu imovinu.

Predložena cena bi predstavljala približno 29 odsto premije u odnosu na nivo od 3,87 kanadskih dolara po akciji, na kom su Nevsunove akcije zaključene u ponedeljak na berzi u Torontu, prenosi “Blumberg”.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X