Gradsko veće usvojilo rebalans budžeta. Novi iznosi 5,8 milijardi dinara

71 0
Gradsko veće Bor15.09.2022

 

Nakon današnjeg usvajanja rebalansa budžeta Grada Bora, što će se kao predlog naći i na sledećoj sednici gradske Skupštine, budžet grada je povećan i iznosi 5,8 milijardi dinara.

Ovaj rebalans usvojen je na redovnoj sednici Gradskog Veća, uz napomenu da je izvršenje budžeta 68,9 procenta,  a to je obrazloženo time da će određene investicije na naplatu doći tek u zadnjem kvartalu ove godine.

U istoriji Grada Bora nikada nije bio veći budžet, a to je rezultat dobre organizacije i poslovanja kompanija na teritoriji grada. Očekujemo da će već u narednoj godini prihodi biti više od šest milijardi dinara, izjavio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Prema njegovim rečima, to daje mogućnost da se vrate „istorijska“ dugovanja, pa je Grad Bor već u prethodnih nekoliko meseci vratio 350 miliona dinara JKP „Toplana“, a novim rebalansom ovom preduzeću biće usmreno dodatnih 100 miliona za vraćanje duga za utrošenu električnu energiju. Ta dugovanja, kako je rekao, iznose gotovo dve milijarde dinara.

Najbitnija stavka je odvajanje 100 miliona dinara direktne finansijske pomoći za kupovinu ogreva svakom domaćinstvu na teritoriji grada i sela u iznosu od 12.000 do 15.000 dinara i plaćanje delova troškova za grejnu sezonu, rekao je Milikić.

Rebalansom su izdvojena i novčana sredstva za kupovinu dva teretna vozila za komunalna preduzeća „Vodovod“ i „3. oktobar“ čime će se, kako je obrazloženo, dići njihov kapaciteti, ali je Milikić već za sledeću godinu najavio reorganizaciju radnih poslova i zadataka u ova dva javna preduzeća.

Na današnjoj sednici doneta je i odluka o zabrani kretanja teretnih vozila na teritoriji Grada, pa je na staru odluku o zabrani kretanja za vozila preko 12 tona dodata deonica od Oštrelja ka Donjoj Beloj Reci i Bučju, a već na narednoj sednici odluka će biti proširena i na Šarbanovac i Metovnicu.

Kao razlog za ovu odluku, navedeno je da je to želja meštana tih sela, a drugi razlog je to što grad svake godine izdvaja veliku količinu novca za uređenje putne infrastrukture koju teretni saobraćaj uništava jer nije predviđena za teška vozila.

Gradsko Veće danas je donelo i odluku o kontroli kvaliteta vazduha na teritoriji grada, pa će se od devet mernih stanica kojima se kontroliše kvalitet vazduha, naredne godine taj broj povećati za još šest.

Plan je da se 2023. godine donese studija koja će obuhvatiti preko 100 mernih mesta na teritoriji sela i grada, gde će se meriti kvalitet vazduha, zemljišta i vode, što će biti osnov za reagovanje lokalne samouprave kako bi se zaštitila životna sredina.

Obrazloženje Odluke o budžetu možete pročitati OVDE.

 

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X