Društvo

Gradska uprava krije učinak lista Alo koji je iz budžeta Grada Bora dobio milion dinara

grad-bor

 

Gradska uprava Bora odbila je zahtev Ist media da nam na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavi kopije dokumenta koji sadrže narativni i finansijski izveštaj prorežimskog tabloida ALO a koji je iz budžeta Grada Bora sufinansiran prošle godine sa milion dinara.

Iako smo od Odeljenja za privredu i društvene delatnosti zatražili samo izvod naslova (linkova, screen-shotova) o objavama tabloida Alo za projekat “Evropski Bor”, u odgovoru ovog Odeljenja dobili smo obrazloženje da zakonski može odbiti zahtev o pristupu infirmacija od javnog značaja ako se time “ugrožava zaštita umetničkih, kulturnih i prirodni dobara”, te nam stoga ne mogu ustupiti narativni izveštaj “kako ne bi došlo do eventualne povrede prava intelektualne svojine” ovog medija.

U obaveštenju koje je potpisala načelnica Odeljenja Slavica Kozić, navodi se i da je izvršena kontrola narativnog izveštaja, te da je posredstvom Alo, od planiranih 70 medijskih sadržaja toliko i objavljeno, i da su dokaz dostavili kroz kopije sa prilozima iz novina.

Međutim, u pokušaju da na internet sajtu Alo pronađemo medijske sadržaje o Boru, dostupna su samo dva teksta i to 10. septembra o hapšenju lokalnog piromana, odnosno, 2. juna o kupovini na licitaciji 65 ari zemljišta u Boru.

Ovo ne znači da medijski sadržaji nisu objavljeni u novinama, ali je sumnjivo da nam nisu dostavljene kopije tekstova čime se ne bi ni na koji način ugrozila zaštita umetničkih, kulturnih i prirodni dobara, tim pre što je taj tablodi javno bio u prodaji.

Podsećamo da je Alo, prema podacima Saveta za štampu, jedan od rekordera ogrešenja o profesionalne standarde, odgovornost novinara i istinitost izveštavanja.

Kako bismo dobili tražena dokumenta, Ist media se obratila zaštitnku građana Zoranu Pašaliću.

 

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

[VIDEO] Saobraćaj pripada osobama sa invaliditetom

Ist Media

Srbija Ziđin Koper donirala 1,2 miliona dinara Fudbalskom klubu Krivelj

Ist Media

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X