GRAD Bor RTB-u i formalno OPROSTIO oko 1,44 milijarde duga 

857 0
BOR, (IST Media) Članovi gradske vlade u Boru podneli su danas i formalni predlog odluke o otpisu oko 1,44 milijarde duga Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor prema budžetu grada. Ovaj dug je nastao pre promene vlasništva, a konačnu odluku o otpisu treba da donesu odbornici gradske  Skupštine u kojoj većinu ima Srpska napredna stranka.

“Ovaj perdlog odluke predstavlja formalizaciju pravosnažno usvojenog i izvršenog Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR)”, navodi se u obrazloženju predloga odluke.

Odluku o UPPR-u doneo je 2016. godine Privredni sud u Zaječaru, čime su RTB-u utpisani dugovi u iznosu od 56,7 milijardi dinara, dok je imovina preduzeća procenjena na 16,22 milijarde.

RTB je odlukom Vlade RS proglašen za subjekt privatizacije od strateškog značaja, a krajem prošle godine većinski vlasnik borskog kombinata bakra postala je kineska kompanija Zijin.

Predsednik Narodne stranke u Boru Dragan Marković, kritikovao je državu koja je dovela tadašnje odbornike SNS pred svršen čin da izglasaju oprost dugovanja RTB-u iako bi tim novcem mogla da se pokrije većina dugovanja lokalnih javnih preduzeća.

Dugovanja JKP “Toplana” u Boru sa kamatama iznose 1,7 milijardi, a JP “Vodovod” oko 400 miliona dinara.

Dugovanja RTB-a prema gradu nastala su na osnovu raznih nenaplaćenih taksi ranijih godina.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X