GRAD Bor RTB-u i formalno OPROSTIO oko 1,44 milijarde duga 

823 0
BOR, (IST Media) Članovi gradske vlade u Boru podneli su danas i formalni predlog odluke o otpisu oko 1,44 milijarde duga Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor prema budžetu grada. Ovaj dug je nastao pre promene vlasništva, a konačnu odluku o otpisu treba da donesu odbornici gradske  Skupštine u kojoj većinu ima Srpska napredna stranka.

“Ovaj perdlog odluke predstavlja formalizaciju pravosnažno usvojenog i izvršenog Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR)”, navodi se u obrazloženju predloga odluke.

Odluku o UPPR-u doneo je 2016. godine Privredni sud u Zaječaru, čime su RTB-u utpisani dugovi u iznosu od 56,7 milijardi dinara, dok je imovina preduzeća procenjena na 16,22 milijarde.

RTB je odlukom Vlade RS proglašen za subjekt privatizacije od strateškog značaja, a krajem prošle godine većinski vlasnik borskog kombinata bakra postala je kineska kompanija Zijin.

Predsednik Narodne stranke u Boru Dragan Marković, kritikovao je državu koja je dovela tadašnje odbornike SNS pred svršen čin da izglasaju oprost dugovanja RTB-u iako bi tim novcem mogla da se pokrije većina dugovanja lokalnih javnih preduzeća.

Dugovanja JKP “Toplana” u Boru sa kamatama iznose 1,7 milijardi, a JP “Vodovod” oko 400 miliona dinara.

Dugovanja RTB-a prema gradu nastala su na osnovu raznih nenaplaćenih taksi ranijih godina.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X