EkonomijaTema danaНекатегоризовано

Goldman Sachs danas u poseti RTB-u Bor. Nije isključeno učešće u dokapitalizaciji

Delegacija „Goldman Sachs”-a, jedna od vodećih svetskih investicionih banaka, danas je u poseti RTB-u Bor, a kao jedan od razloga njihovog dolaska, pominje se se želja za dokapitalizacijom borske kompanije kojoj predviđaju ekonomski rast zahvaljujući rudnim rezervama u istočnoj Srbiji. Goldman Sachs, poznato je, retko investira u prazno.

 

rtb golden sax

 

Kako piše današnja “Politika”, Goldman Sachs smatra da je Srbija pogodan partner za ulaganja u formiranje obaveznih rezervi naftnih derivata, dokapitalizaciju RTB Bor, ali i u agraru.

 

Predstavnici ove banke od danas su u Boru gde će obići gradinilšte nove topionice bakra i rudnike, ne bi li se na licu mesta uverili u mogućnosti ulaganja u energetiku, metalurgiju i poljoprivredu.

 

Stručnjaci te banke juče su razgovarali sa Zoranom Mihailović, ministarkom energetike, koja je ujedno i domaćica čelnicima američkog investicionog giganta. Potom su se susreli i sa Goranom Kneževićem, ministrom poljoprivrede, predstavnicima Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Direkcije za robne rezerve, kao i sa poslovodstvom preduzeća „Transnafta”, „Žita Srbije” i „Žita Vojvodine”.

 

U delegaciji kompanije koja bravi u Srbiju su Rijad Jusuf, direktor za tržišta u razvoju u sedištu „Goldman Saksa” u Njujorku, Dejvid Galager, direktor za robu u kancelariji za međunarodne odnose u Londonu i Leor Seder, direktor za lokalno poslovanje klijenata za

 

Ekonomista Goran Nikolić, saradnik Instituta za evropske studije, kaže da su energetika, metalurgija i poljoprivreda privredne grane, koje u Srbiji imaju perspektivu i vredne su ulaganja. On naglašava da se velike svetske investicione banke poput „Goldman Saksa” uglavnom interesuju za dokapitalizaciju kompanija. Po principu kao što je to uradila Evropska banka za obnovu i razvoj. Ona je u Srbiji dokapitalizovala Komercijalnu banku i „MK grupu” i na taj način postala njihov suvlasnik.

 

I da se jedna od tih investicija ostvari za nas je odlično jer dolazak „Goldmana Saksa” je dobra reklama za Srbiju.

 

“Njihov cilj je da postanu manjinski vlasnici onih kompanija za koje ocene da mogu da posluju profitabilno i višestruko vrate uloženo. Kada je reč o Srbiji, pretpostavljam da su zainteresovani za one privredne oblasti u kojima smo najjači. Interesovanje za RTB Bor je sasvim opravdano jer se pokazalo da on ima potencijal, da ima dovoljno rude i da ona ima visoku cenu – navodi Nikolić.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Danas se u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada koje završava na deponijama

Ist Media

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X