PolitikaTema danaНекатегоризовано

Glasanje za Đurđevdan, u Boru bez izbora za lokalni parlament

BEOGRAD Parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 6. maja, a istog dana održaće se i lokalni i pokrajinski izbori, obavestili su danas predsednik Srbije Boris Tadić i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović.

 

 

Predsednik Srbije Boris Tadić raspisao je u podne parlamentarne izbore i to će biti deveti izbori od ponovnog uspostavljanja višepartijskog sistema 1990. godine.

 

Parlament, koji je konstituisan 11. juna 2008. godine, drugi je saziv koji je imao pun četvorogodišnji mandat od 1990. godine.

 

Prethodni izbori održani su 11. maja 2008. godine, na kojima su učestovale 22 izborne liste, od kojih je bilo 10 manjinskih.

 

Za manjinske liste ne važi cenzus od pet odsto za ulazak u parlament, već prirodni prag koji zavisi od broja izašlih, a na prethodnim je bilo potrebno oko 15.000 glasova za jedno poslaničko mesto.

 

Izbori za 250 poslanika Skupštine Srbije održavaju se po proporcionalnom izbornom sistemu s jednom izbornom jedinicom na teritoriji cele zemlje.

 

Na predstojećim izborima prvi put od uvođenja višestranačkog sistema biće korišćen jedinstven birački spisak kao elektronska baza podataka.

 

Parlamentarni izbori biće sprovedeni po izmenjenom Zakonu o izboru narodnih poslanika kojim je ukinuta blanko-ostavka poslanika, a uvedeno je da najmanje trećina kandidata na izbornoj listi moraju biti žene.

 

Političke partije posle izbora neće moći da određuju koji kandidati za poslanike će ući u parlament jer će se mandati deliti po redosledu sa izborne liste, počev od prvog na listi.

 

Prvi višestranački izbori za parlament Srbije održani su 1990. godine po većinskom izbornom sistemu.

 

Naredni izbori, 1992. i 1993. godine, održani su po proporcionalnom izbornom sistemu sa devet izbornih jedinica, dok je na izborima 1997. godine bilo 29 izbornih jedinica.

 

Izbori sa Srbijom kao jednom izbornom jedinicom, održani su 2000, 2003, 2007. i 2008. godine.

Đukić-Dejanović je u 14 sati u republičkom parlamentu potpisala Odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština jedinica lokalnih samouprava.

 

Predsednica Skupštine je rekla da su lokalni izbori raspisani u svim opštinama, osim u 17 opština u kojima su održani vanredni izbori u periodu između 2008. i 2011. godine.

 

Ona je rekla da izbori nisu raspisani u Aranđelovcu, Boru, Vrbasu, Kovinu, Kosjeriću, Kosovskoj Mitrovici, Negotinu, Leposaviću, Novom Brdu, Odžacima, Peći i Prištini. Đukić-Dejanović je napomenula da su lokalni izbori u opštini Kula raspisani za 29. april.

 

Prema njenim rečima, u skladu sa Rezolucijom 1244, Vlada Srbije će, u saradnji sa UNMIK-om, preduzeti sve radnje u vezi sa održavanjem lokalnih izbora na teritoriji Kosova i Metohije.

 

“Mi smo u obavezi da poštujemo Rezoluciju 1244 i Ustav Srbije i očekujem da će Vlada opredeliti državno telo koje će, u saradnji sa UNMIK-om, razmatrati sve aktivnosti u vezi sa izborima na Kosovu”, rekla je ona.

 

Đukić-Dejanović je pozvala građane da u velikom broju izađu na lokalne izbore, kako bi bila izabrana lokalna samouprava koja će se najbolje starati o interesima svih građana.

 

“Raduje me što će prvi put među odbornicima bar trećina biti žene”, rekla je ona.

 

Govoreći o predsedničkim izborima, Đukić-Dejanović je rekla da za sada nema saznanja o tome kada će oni biti raspisani, ali da je uverena da “predsednik ovih dana odlučuje” o tome i da će se “vrlo brzo” znati kada će oni biti održani.

 

Na pitanje da li je moguće da se predsednički izbori održe pre parlamentarnih, Đukić-Dejanović je rekla da je teško da se to dogodi.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Opozicija Bora: Gradonačelnik zloupotrebljava funkciju u izbornoj kampanji

Ist Media

Vesić obećao rekonstrukciju puta koje je JP “Putevi Srbije” obećalo pre tri godine

Ist Media

[VIDEO] Dimnim bombama i transparentima, opozicija blokirala rad sednice SO Majdanpek

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X