Festival „Sound and visions “ po četvrti put (28-30. jun)

637 0

MAJDANPEK, (Slađana VDT, Ist media) Izgleda da alternativna savremena kultura ipak nije zaboravila krajeve Istočne Srbije. Multimedijalni festival koji promoviše industrijski turizam – „Sound and visions“,  održava se po četvrti put u Majdanpeku, od 28.do 30 juna 2013.

 

Sound and visons festival Majdanpek
“Sound and visons” festival Majdanpek

 

Po ugledu na mnoge današnje festivale u Srbiji, program obuhvata razne sfere savremene kulture i medija, a moći ćemo da u okviru njega pratimo: rok koncerte, vizuelne performanse, radionice o slobodnom softveru („open source“ softveri), ture koje promovišu industrijski turizam Majdanpeka.

 

 

ZLATNA DAMPER GUMA

 

Takmičarski festivalski program čini program Kratkometražnog igranog filma, koji će se održati na platou između kafea “Neptun”, kao i na ulazu u bioskop, a obuhvata filmove:  “Ustaj Miro”, “Ako ikada jedne noći bilo kad”, “Nad mestom se dani”, “Crveni sneg”, “Akumulator”, “Kako sam ostao bez krila”, “Tango za tri lika u tri prostora”, “Epizodist” i “Teleport Zovko”.

 

Filmovi dolaze iz EX YU država, a selekcija je vršena veoma brižno, prilikom čega su odabrani samo najistaknutiji filmovi sa regionalnih festivala. Nagradu Zlatnu Damper gumu i 100.000 dinara dodeljuje tročlani žiri koji čine reditelji: Srđan Dragojević, Miroslav Momčilović i Miroslav Terzić.

 

MUZIČKO reROGRAMIRANJE

 

Ipak, ono u čemu publika najviše uživa jeste muzički program. Šest rok grupa čini okosnicu ovog dela festivalskog programa, to su: surf-punk trio Molokai iz Makedonije, beogradski duo Vvhile, Psihodelični elektro-pop bend Ti, bend Vitamin iz Kruševca koji pokušava, kako sami kažu, da pobegne od poznatih rok klišea.

 

 

Zvezda festivala je beogradski sastav Vroom, koji nastupa u nedelju 30. juna. Inače do sada je ovaj  značajan alternativni elektro bend objavio pet albuma (“Input”, “Evolucija”, “Live in Zurić”, “Ventilacija” i “Torpedo music”) i održao nekoliko stotina koncerata širom Evrope.

 

 

 

U završnici „Sound and visions“ festivala nastupiće i pank-rok bend Vlasta Popić iz Varaždina, koji postoji od kraja 2007. godine, ali je tek krajem 2009. započeo zapaženije delovanje izvan rodnog grada. Do sada su izdali EP “Najjača ultimativna mašina za ubijanje”, ušavši i u finale Jelen Demofesta. Pobedili su potom na Šumadijskom demofestu u Kragujevcu osvojivši snimanje i izdavanje albuma za kragujevački SKC Kragujevac. Do sada su odsvirali više od 60 koncerata širom regiona.

 

VIZUELNI IDENTITET

 

U vizuelnom programu, u okviru kojeg će biti oslikana dva murala i predstavljene dve video instalacije, učestvuju umetnici : Žolt Kovač, Željko Lončar, Nemanja Lađić, Marija Đorđević, Ivan Petrović i Miloš Tomić.

 

KOP I JOŠ PO NEŠTO

 

Ono što ovaj festival čini jedinstvenim jesu autentični rudarski pejzaži poput Površinskog kopa na samom ulazu u Majdanpeku – Južni i Severni revir, Groblje guma, Flotacijsko jezero, a atrakciju čini i servis teških vozila, koji svakodnevno nose na desetine tona i od presudnog su značaja za produktivnost rudnika u Majdanpeku.

 

Industrijski turizam Majdanpek
Groblje guma u Majdanpeku

 

Sve nas to podseća na scene mnogonagrađivanog filma „Tilva roš“ borskog reditelja Nikole Ležaića, pa ako ste ljubitelji kvalitetne savremene kulture sa primesama rudarsko-industrijskog šmeka, ne baš nasjvežijeg vazduha i prelepih pejzaža okolnih brda i planina Istočne Srbije, ovaj festival je pravi izbor za vas.

 

Detaljnije informacije o programu festivala „Sound and Visions“  2013 možete naći na njegovom sajtu.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X