Društvo

Festival gljiva u Krepoljinu ponovo u fokusu ljubitelja prirode

ŽAGUBICA (IST Media, screenshot: TV Homolje) Ekološko društvo “Studenac” iz Krepoljina, organizovalo je u oktobru 10. manifestaciju “Dani gljiva i bilja Homolja”.

Ovaj tradicionalni skup, održan je u renoviranom Domu kulture u Krepoljinu, uz pomoć Mikološkog društva Srbije, lokalne samouprave u Žagubici, obrazovnih institucija i Turističke organizacije.

 

dani gliva dani gliva 5

Manifestacija “Dani gljiva i bilja Homolja” već godinama privlači veliki broj zaljubljenika u prirodu i istraživače, čiji je cilj da upoznaju ovaj kraj u kome rastu brojne vrste gljiva i samoniklog jestivog bilja.

Budući da je vlažna klima ove godine bila naklonjena gljivama, na ovogodišnjoj izložbi bilo je izloženo preko 120 vrsta, ali i brojne vrste samoniklog jestivog bilja.

dani gliva 2 dani gliva 3

Posebna pažnja ove manifestacije ogleda se u edukacija najmlađih, kako da se odnose prema gljivama i prirodi, jer je, kako je navedeno, jedan od zadataka organizatora da mlade naraštaje nauče kako da sačuvaju ono što im je priroda dala.

 

dani gliva 3 Petar Skrbic mikolosko drustvo
Škrbić: Prirodi treba uvažavati

Petar Škrbić iz Mikološkog društva Srbije, savetuje sve da se prema jestivim ali i otrovnim gljivama trerba odnositi sa uvažavanjem.

“Deci govorimo da kada naiđu na pečurku koja im nije potrebna ne treba da je beru ili unište. Priroda zna da nas opomene zato što smo mi nemarni prema njoj. Ona nam daje onako kako mi dajemo njoj, i ako joj pristupamo sa uvažavanjem i pažnjom, ako ne bacamo smeće, onda će nam ona vratiti dobrim”, kaže Škrbić.

Posebnu pažnju posetilaca  privukla je “ekološka trpeza”, na kojoj su se našla jela spravljana od zdravih proizvoda iz netaknute prirode Homolja. Najveću pažnju privukle su palačinke sa makom i matičnjakom i pohovan cvet bundeve.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Apoteka u Domu zdravlja izdata u zakup. Na licitaciji ponuđeno 325.000 dinara mesečno

Ist Media

Povređena dva učenika na osvetljenim pešakim prelazima kod škola!

Ist Media

Gimnazijalci prikupljaju novac za novogodišne paketiće namenjenih socijalno ugroženoj deci

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X