Korona

FEJSBUK i druge platforme prozvane zbog dopuštanja lažnog reklamiranja proizvoda koji navodno leče COVID-19

maska

Evropska komisija kritikovala je onlajn platforme kao što su Fejsbuk (Facebook), Amazon, Alibaba i iBej (eBay) zbog navodnog korišćenja “prevarantskih marketinških tehnika”, kojima se strah potrošača od korona virusa zloupotrebljava za sticanje ekonomske koristi. Evropski komesar za pravosuđe i zaštitu potrošača Didije Rejnders uputio je tim platformama pismo, u kojem je od njih zatražio da sarađuju u uklanjanju “lažnog” reklamiranja određenih proizvoda, koji navodno sprečavaju ili leče infekciju COVID-19.

U interesu je operatera platformi, da korisnike zaštite od rizika ilegalnih poslovnih aktivnosti koje potrošačima u Eropskoj uniji mogu da naškode u trenutku kada su, zbog tekućih tragičnih dešavanja koja pogađaju i Uniju i ostatak sveta, najviše ugroženi, naveo je u pismu Rejnders.

Evropski komesar je od platformi zatražio da preduzmu mere kako bi taj problem rešili i pojačali “uklanjanje ilegalnih sadržaja”. Pravo EU obavezuje platforme, koje su aktivne na teritoriji Unije, da preduzmu takve mere ako saznaju za određene ilegalne aktivnosti na svojim stranicama.

U ta kršenja spadaju lažne tvrdnje da određeni proizvodi mogu da pomognu u borbi protiv korvirusa, kao i agresivne marketinške tehnike i previsoke cene za određene artikle. Potrošaći u celoj EU su i meta prevara uz pomoć “phishing mejlova”, u kojima se nudi brza pomoć licima zaraženim virusom.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nedavno je objavila smernice u kojima je ukazala da širom sveta sajber-kriminalci pokušavaju da se predstave kao ugledne zdravstvene ustanove.

Izvor: EURACTIV.com, (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC/DS)

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U Boru nagli porast broja novozaraženih. Omikron virus je zarazniji i lakše se prenosi

Saša Trifunović

Na teritoriji grada 58 zaraženih korona virusom, jedna osoba preminula

Ist Media

Broj aktivnih slučajeva korona virusa u Boru danas je 49

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X