Fabrika za rudničke eksplozive ove godine u Boljevcu

1106 0

BOLJEVAC, (IST Media, foto: Rudex) Firma “Eksplozivi – Rudex”, otvoriće ove godine u kompleksu nekadašnjeg vojnog skladišta nedaleko od u Boljevca savremen pogon za proizvodnju eksploziva za rudnike, u kome će biti zaposleno oko 30 ljudi, najavili su vlasnici te firme iz Bariča.

Investitor, Bojan Lubarda, naglašava da je reč o modernom pogonu za proizvodnju eksplozivne emulzije i matrica koje će se koristiti za miniranje u rudnicima, zbog čega će radnici proći duge i rigorozne obuke.

U Srbiji ne postoje škole za proizvođače eksploziva, i zato će obuka biti vrlo duga i rigorozna, pa će posla biti samo za najbolje i proverene, rekao je Lubarda.

On je objasnio da će celokupna proizvodnja biti iz više faza i da će prva faza biti započeta do kraja oktobra, po dobijanju saglasnosti projekata koju izdaje MUP.

rudex_eksplozivi

U rudnicima uskoro eksploziv iz Boljevca

Kada je reč o bezbednosti i zaštiti životne sredine, tehnolog “Rudex-a”, Dragan Ignjatović, kaže da će se u Boljevcu koristiti najsavremenije tehnologija sa zatvorenim sistemom proizvodnje u kome neće biti emisije zapaljivih i štetnih gasova.

Predsednik opštine Boljevac, Nebojša Marjanović, rekao je da nije bilo primedbi građana na studiju izvodljivosti izgardnje fabrike, budući da je pogon ekološki čist, što se uklapa u strategiju očuvanja inače zdrave životne sredine u tom gradu na istoku Srbije.

Firma Rudex posluje od 2003 godine i bavi se proizvodnjom eksploziva, sklapanjem detonatora i uvozom i izvozom svih vrsta eksploziva, ali i obavlja sve vrste i usluge miniranja.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X