Evo koja vam dokumenta više neće trebati na šalterima

197 0

SRBIJA (IST Media, Beta) Državna uprava od danas građanima neće tražiti podatke neophodne prilikom izdavanja dokumenata, koje već ima u službenim evidencijama.

 

izvod featOd danas, državna uprava ne sme da traži podatke sadržane u ličnoj karti, izvode iz knjige rođenih, državljanstvo i dokaz o prebivalištu. Roditeljima će biti olakšano i podnošenje zahteva za dečiji i roditeljski dodatak, jer neće sami prikupljati dokumentaciju, već će to biti u obavezi službenika. Obaveza službenika biće i prikupljanje podataka o registraciji preduzeća ili preduzetnika, kao i skica zauzeća za one koji žele da postave aparat za prodaju kokica ili sladoled, za šta im je potrebna dozvola opštine.

 

Građani su, takođe, oslobođeni i plaćanja takse za ta dokumenta.

 

Ukoliko im iz državne uprave budu tražili podatke koje već imaju u sopstvenoj evidenciji, građani će moći da se žale. Zakon predviđa i kazne za službenike, ukoliko građanin podnese prekršajnu prijavu.

 

Građani će pak, morati da dostave podatke koji nisu u službenoj evidenciji, kao što su, na primer, uverenja o visini zarade, zaposlenosti, zdravstvenom stanju i sličnim stvarima.

 

Primenom Zakona o upravnom postupku građani bi trebalo da uštede i novac i vreme. Puna primena Zakona počinje od juna 2017. godine.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X