Evo koja vam dokumenta više neće trebati na šalterima

236 0

SRBIJA (IST Media, Beta) Državna uprava od danas građanima neće tražiti podatke neophodne prilikom izdavanja dokumenata, koje već ima u službenim evidencijama.

 

izvod featOd danas, državna uprava ne sme da traži podatke sadržane u ličnoj karti, izvode iz knjige rođenih, državljanstvo i dokaz o prebivalištu. Roditeljima će biti olakšano i podnošenje zahteva za dečiji i roditeljski dodatak, jer neće sami prikupljati dokumentaciju, već će to biti u obavezi službenika. Obaveza službenika biće i prikupljanje podataka o registraciji preduzeća ili preduzetnika, kao i skica zauzeća za one koji žele da postave aparat za prodaju kokica ili sladoled, za šta im je potrebna dozvola opštine.

 

Građani su, takođe, oslobođeni i plaćanja takse za ta dokumenta.

 

Ukoliko im iz državne uprave budu tražili podatke koje već imaju u sopstvenoj evidenciji, građani će moći da se žale. Zakon predviđa i kazne za službenike, ukoliko građanin podnese prekršajnu prijavu.

 

Građani će pak, morati da dostave podatke koji nisu u službenoj evidenciji, kao što su, na primer, uverenja o visini zarade, zaposlenosti, zdravstvenom stanju i sličnim stvarima.

 

Primenom Zakona o upravnom postupku građani bi trebalo da uštede i novac i vreme. Puna primena Zakona počinje od juna 2017. godine.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X