DruštvoTema danaНекатегоризовано

Evo koja vam dokumenta više neće trebati na šalterima

SRBIJA (IST Media, Beta) Državna uprava od danas građanima neće tražiti podatke neophodne prilikom izdavanja dokumenata, koje već ima u službenim evidencijama.

 

izvod featOd danas, državna uprava ne sme da traži podatke sadržane u ličnoj karti, izvode iz knjige rođenih, državljanstvo i dokaz o prebivalištu. Roditeljima će biti olakšano i podnošenje zahteva za dečiji i roditeljski dodatak, jer neće sami prikupljati dokumentaciju, već će to biti u obavezi službenika. Obaveza službenika biće i prikupljanje podataka o registraciji preduzeća ili preduzetnika, kao i skica zauzeća za one koji žele da postave aparat za prodaju kokica ili sladoled, za šta im je potrebna dozvola opštine.

 

Građani su, takođe, oslobođeni i plaćanja takse za ta dokumenta.

 

Ukoliko im iz državne uprave budu tražili podatke koje već imaju u sopstvenoj evidenciji, građani će moći da se žale. Zakon predviđa i kazne za službenike, ukoliko građanin podnese prekršajnu prijavu.

 

Građani će pak, morati da dostave podatke koji nisu u službenoj evidenciji, kao što su, na primer, uverenja o visini zarade, zaposlenosti, zdravstvenom stanju i sličnim stvarima.

 

Primenom Zakona o upravnom postupku građani bi trebalo da uštede i novac i vreme. Puna primena Zakona počinje od juna 2017. godine.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Porukom “SVI SMO DRUGAČIJI ALI SMO SVI JEDNAKI” obeležen dan škole VIDOVDAN

Miloš Marković

Milikić: Do oktobra završetak radova na krovu zatvorenih bazena

Miloš Marković

E-kapija: Kod Bora će se graditi tri naselja za oko 2.250 stanovnika. Predviđeno i za preseljenje sela Krivelj

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X