Hronika

Evo KAKO JE IZNOŠEN ZLATNI PRAH iz RTB Bor. UNOSAN BIZNIS više od decenije

foto: Kamere se pokazale neefikasne

BOR (IST Media, foto: istmedia), Hapšenjem sedmorice Borana zbog sumnje da su u dužem periodu iz pogona “Zlatare” RTB-a Bor krali zlatni mulj i zlatni prah, po svemu sudeće nije okončana istraga.

Ona treba da pokaže da li su osumnjičeni imali još saučesnika, budući da proizvodnja zlata iz anodnog mulja predstavlja složen proces koji se, veruje se, odvijao u nekom ilegalnom pogonu u okolini Bora.

Osim toga, izvor iz istrage ne isključuje mogućnost da su uhapšeni imali određenu vrstu zaštite, pa će se u budućoj istrazi proveravati i da li je neko iz policije imao veze sa osumnjičenima.

Kao što je naš portal ranije danas izvestio, zbog sumnje da su izvršili krivično delo teška krađa noćas su uhapšena četiri radnika RTB koji su zaposleni u pogonu “Zlatara” – I.S. (42), Z.P. (51), G.P. (43) i D.M. (44) . Uhapšen je i S.S. (41), bivši radnik ‘’Zlatare’’, kao i D.M. (43) i Z.I. (48), nekadašnji radnici preduzeća „Zaštita“, koje je ranije obezbeđivalo RTB.

U pretresu stanova i drugih prostorija osumnjičenih, pronađeno je 136.765 evra, 3.897 dolara i 98 hiljada dinara, kao i vise od kilogram zlata.

A na koje je sve načine vredna roba iznošena iz pogona Zlatare još se utvrđuje, tim pre jer fabriku okružuju siugurnosne kamere a svi radnici nakon smene prolaze “stroge” kontrole detektora.

“Stražar bi pred kamerama koje ne snimaju zvuk prešao detektorom preko odeće radnika koji je završio smenu, ali je taj uređaj očigledno bio isključen i nije se oglašavao”, rekao je izvor iz istrage.

Zlato u Boru bilo na “izvolte”

Inače, krađa anodnog mulja je aktuelna više od jedne decenije.

Još je 2009. godine osujećen pokušaj radnika “Elektroliza“ RTB da iz preduzeća iznese oko sedam kilograma anodnog mulja, a tada se pretposdtavljalo da je to količniski samo kap u moru višegodišnjeg pljačkanja ove sirovine.

“Krađa mulja je toliko unosan biznis, da su mu se okrenuli mnogi. Ne znam ko koga tu štiti i gde završava ta sirovina, ali u svakom slučaju neko sakuplja debeo kajmak u tom lancu, rekao nam je tada stražar nekadašnjeg preduzeća „Zaštita“.

On je tada naveo i neke bizarne slučajeve.

“Sećam se da smo jednu sredovečnu ženu zaustavili na kapiji RTB pri izlasku, jer nam je bila sumnjiva sa natovarenim cegerom koji se razvukao do zemlje. Kada smo pogledali sadržaj, ustanovili smo da je reč o zlatonosnom mulju, za koji je ona tvrdila da odlično skida masnoću sa šporeta, i da joj je samo to bila namera, rekao je tada ovaj stražar.

On je međutim ocenio da su to “sitne ribe”, a da glavni akteri nikada nisu uhvaćeni.

“Oni vrednu robu iznose kamionima, i sa propusnicama koje su validne i ne izazivaju sumnju. Najveći uspeh stražara „Zaštite“ dogodio se pre nekoliko godina, kada je otkriveno oko 300 kilograma mulja pripremljenog za crno tržište. Ipak, umesto da se čekalo da se vidi ko će tu robu izvesti iz RTB-a i gde će završiti, kako bi se razotkrio ceo lanac ilegalne proizvodnje, roba je vraćena u pogon”, rekao je 2009. godine drugi stražar Zaštite.

Iako je javna tajna da se anodni mulj godinama iz RTB-a iznosio u cegerima, najlon kesama pa čak i burićima, nikada niko iz tog preduzeća, svodeći bilanse, zvanično nije predstavio gubitak u proizvodnji zlata. A ono se, inače, dobija specijalom metodom elektrolize bakra. Pri tom postupku taloži se mulj bogat plemenitim metalima koji, po svemu sudeći, niko ne čuva.

Inače, do sada nije bilo volje ili smelosti da se tome stane na put, jer, iako su mnogi uhvaćeni na delu, nikome nije falila ni dlaka sa glave niti je iko pratio gde završava zlatonsna sirovina iz RTB-a.

Ova tema je vruć krompir i za policiju, u kojoj smatraju da je ovaj biznis unosniji i opasniji od droge, ali i da su u njemu povezani mnogi ljudi, od običnih radnika, do vozača i na kraju stražara.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Policija: Vozač koji je sinoć izazvao saobraćajnu nezgodu u centru Bora bio pod dejstvom narkotika

Ist Media

Mesec dana pritvora za Boranina koji je povredio mladog Kineza

Ist Media

Nakon povrede u oknu, dvojica kineskih radnika upućeni na lečenje u Beogradu i Nišu. Nema životno ugroženih

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X