Društvo

Evo gde možete proveriti da li ste na poternici zbog neplaćene kazne

BOR, (IST Media, foto: Elektrometal) Ukoliko ste počinili neki prekršaj a niste se odazvali na poziv suda, na osnovu izmena Zakona o prekršajima može se desiti da vam bude zabranjen izlazak iz zemlje i da umesto na letovanju završite u pritvoru, odnosno rizikujete da o svom trošku budete sprovedeni u sud u mestu u kom se protiv vas vodi postupak.

Prema rečima predsednika Apelacionog suda Zorana Pašalića, na poternici mogu da se nađu svi, bez obzira na vrstu prekršaja.

Ta mera nije vezana za težinu prekršaja, već isključivo za ponašanje onog koji je prekršaj napravio. Nalog za privođenje se izdaje kada neko uporno ignoriše i izbegava da se javi sudu, objašnjava Pašalić za novosadski Dnevnik. – Sud šalje poziv dva puta, a ukoliko se okrivljeni, iz bilo kog razloga, ne odazove, sud daje nalog policiji da ga privede. Ako policija ne nađe okrivljenog u određenom periodu, šalje se izveštaj sudu koji nakon toga izdaje poternicu koja važi na teritoriji cele Srbije.

Policija okrivljenog treba da sprovede do suda, a ukoliko to nije moguće jer sud u to vreme ne radi, može da mu odredi i zadržavanje do 24 sata. Pašalić ističe da se zakon primenjuje tek nekoliko meseci, kao i da se trenutno radi analiza svih postupaka.

Za one koji putuju na odmor, zbog čega ne mogu da prisustvuju zakazanom ročištu, idealno rešenje je da se ranije pismeno obrate sudu s dokazom da putuju. Takođe, ako je neko izmirio kaznu neposredno pred putovanje, nije loše da proveri da li je uplata proknjižena. Ukoliko nije, dovoljno je da dostavi dokaz sudu da je kazna plaćena.

Da bi izbegli neprijatnosti, možete posetiti portal registra neplaćenih kazni na adresi rnk.sipres.sud.rs i jednostavnim unosom podataka proveriti da li ste u bazi lica sa neplaćenom kaznom.

Zakon o prekršajima nalaže da ako neko ima neplaćene kazne za određene prekršaje, neće biti u mogućnosti da dobije ili obnovi neka dokumenta, kao što su, na primer, vozačka ili saobraćajna dozvola.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Milikić: Do oktobra završetak radova na krovu zatvorenih bazena

Miloš Marković

E-kapija: Kod Bora će se graditi tri naselja za oko 2.250 stanovnika. Predviđeno i za preseljenje sela Krivelj

Ist Media

Na Festivalu zmajevih čamaca borski fudbaleri učili da pripreme ZONGZI i sa Kinezima igrali u meštovitom timu

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X