decembar, 2020

15dec(dec 15)12:0031jan(jan 31)19:00Muzej rudarstva i metalurgije: Izložba "Tender"

Još

Detalji

Dan Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru biće obeležen tematskom izložbom “Tender” iz Umetničke zbirke Muzeja, koja će biti otvorena u utorak, 15. decembra u 12 sati u Galeriji  Muzeja.

Zbog okolnosti koje je nametnula pandemija korona virusa, Muzej nije u mogućnosti da organizuje uobičajeno svečano otvaranje. Izložbu možete razgledati do 31. januara 2021. godine pojedinačno, u skladu sa zvaničnim preporukama usled propisane vanredne situacije.

Izložba “Tender” prezentuje kolekciju umetničkih fotografija Đorđa Odanovića nastalih u Rudarsko-topioničarskom besenu Bor. Motivisan interesovanjem za jedno novo tumačenje termina “tender”, autor osvetljava drugu stranu ove značajne tržišne tvorevine. Kolekcija obuhvata deset fotografija (60 x 80 cm) i to portrete radnika u ambijentu njihovog radnog okruženja, kao i fotografije devastiranih objekata tj. konstrukcije stare fabrike za preradu metalne rude.

Viđeni kroz prizmu ovog umetnika, ovi radovi dobijaju karakter jednog složenog društveno-istorijskog toka u kome su zabeleženi važni momenti borskog rudnika. Autor u tom kontekstu preispituje promene u sferi političke i društvene odgovornosti, ali se isto tako bavi i pitanjem radništva i promenama industrijskih trendova koje direktno utiču na ljudske sudbine.

Kustos izložbe je Danijela Matović.

 

Vreme

Decembar 15 (Utorak) 12:00 - Januar 31 (Nedelja) 19:00

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X