januar, 2020

24jan(jan 24)18:3030(jan 30)20:00BOR, Muzej Rudarstva i metalurgije - Festival arheološkog filma

arheolozi

Još

Detalji

BOR, (IST Media, foto:istmedia) Od 24. do 30. januara Muzej rudarstva i metalurgije u Boru organizuje 15. Festival arheološkog filma.

Ove godine će biti prikazano 12 filmskih ostvarenja iz četiri države – Srbije (6), Egipta (3), Crne Gore (1) i Italije (1), kao i jedno ostvarenje u koprodukciji Srbije i Australije, a sve se održava u saradnji sa Narodnim muzejem u Beogradu.

Posetioci će moći da prisustvuju projekcijama koje će se, po programu festivala, održavati svakog radnog dana od 18:30 a ulaz je slobodan.

 

petak 24. januar

 

Praistorija nikšićkog kraja

Režija: Vasilije Marojević
Crna Gora 2018.
Trajanje 19:39

Praistorija na području Balkana počinje doseljavanjem hominida na ovo tlo pre više od milion godina na njihovom putu od Afrike ka zapadnoj Evropi. U zaleđu Jadranskog mora, na teritoriji opštine Nikšić u Crnoj Gori, nalaze se dva arheološka lokaliteta – pećina Crvena stijena i Vrbička pećina, čija istraživanja otkrivaju tragove ljudske kulturne i društvene evolucije u poslednjih 150 000 godina. Pećine, zbog svoje velike starosti i kulturnog značaja koje imaju, daleko prevazilaze, ne samo lokalne, već i regionalne granice i izuzetno su značajne za proučavanje najstarije prošlosti u ovom delu Evrope. Film govori o najnovijim arheološkim istraživanjima ovih objekata.

Borđoš, 7000 godina pre

Režija: Rastislav Durman
Srbija 2018.
Trajanje 52:39

U južnom delu Panonske nizije, u današnjoj Vojvodini, na reci Tisi, na oko 50 kilometara od njenog ušća u Dunav, na površini od 40 hektara, pre oko 7000 godina, nalazilo se neolitsko naselje Borđoš, koje je dobilo ime po nekadašnjem obližnjem selu nestalom u 19. veku. Arheološka istraživanja na ovom lokalitetu otpočela su 2014. godine u organizaciji Muzeja Vojvodine, u saradnji sa Institutom za praistoriju i ranu istoriju Kristijan Albreht Univerziteta u Kilu (Nemačka).
Multidisciplinarni tim, osim arheologa, činili su arheobotaničari, arheozoolozi, geomorfolozi, geofizičari, pedolozi i drugi stručnjaci. U filmu su prikazana saznanja vezana za nastanak i izgled naselja, ekonomiju i duhovnu kulturu, kao i konkretni predmeti vezani za stanovništvo tzv. potiske kulture koje je naseljavalo ovo mesto i koje je održavalo žive kontakte sa obližnjim naseljima i nosiocima tzv. vinčanske kulture na jugu.

 

ponedeljak 27. januar

Vinča na Banjici

Režija: Smiljana Popov
Srbija 2017.
Trajanje 6:39

Na Banjici u Beogradu nalazi se naselje tehnološki najnaprednije praistorijske kulture na svetu – Vinče. Pronađeno je slučajno 1921. godine prilikom radova na putu za Avalu. Trebalo je da prođe tri decenije da bi arheolozi počeli iskopavanja i otkrili blago svetske baštine. Lokalitet koji je 1964. proglašen za zaštićeno kulturno dobro i predstavlja svetsku kulturnu baštinu, prekrila je divlja gradnja 90-ih godina prošlog veka.

Karnak (Karnak)

Režija: Gustavo Martinez – Šmit (Gustavo Martinez-Schmidt)
Egipat
Trajanje 19:39

Film govori o čuvenom arheološkom nalazištu Karnaku koji se nalazi na desnoj obali Nila, oko 2,5 kilometra severoistočno od, takođe, čuvenog Luksora. Po njemu je ime dobila severna polovina ruševina Tebe (oko 3200. godine p. n. e.) koja predstavlja najveći repertoar hramova iz faraonskog doba Egipta. Hramovi u Karnaku su od 1979. na listi Svetske baštine Uneska.

 

Pešter u bronzano i gvozdeno doba

Režija: Milan Peca Nikolić
Srbija 2019.
Trajanje 28:39

Nakon otkrića čuvenog blaga iz Novog Pazara 1957. godine, intenzivirana su arheološka istraživanja mlađih praistorijskih kultura u novopazarskom okrugu.
Tokom 80-ih godina prošlog veka na području istočnog dela Pešterske visoravni otpočela su sistematska arheološka istraživanja praistorijskih nalazišta pod rukovodstvom akademika Dragoslava Srejovića. Tom prilikom otkriveno je preko pedeset arheoloških lokaliteta. Istraživanja su pokazala kulturna kretanja na ovom području tokom praistorije. U saradnji sa Arheološkom zbirkom Filozofskog faulteta u Beogradu, Centar za urbani razvoj je digitalizovao i objedinio obimnu dokumentaciju sa ovih iskopavanja i na osnovu te građe kreirao je vizuelni materijal. U filmu koji je obogaćen animiranim rekonstrukcijama i živopisnim ilustracijama, kao sagovornici učestvuju eminentni stručnjaci u ovoj oblasti.

 

utorak 28.01.2020.

 

Abu Simbel (Abu Simbel)

Režija: Manu Trifa (Manu Trifa)
Egipat
Trajanje 23:39

Abu Simbel je lokalitet dva hrama koja je sagradio Ramzes II na levoj obali Nila u južnom Egiptu pored današnje sudanske granice u XIII veku p.n.e. Hramovi su urezani u stenu. Otkriveni su 1813. godine. Obzirom da je izgradnja Asuanske brane 1969. godine ugrozila hramove, oni su isečeni u blokove i ponovo rekonstruisani na 65 m višem nivou. Akciju je vodio UNESKO. Ovaj film predstavlja multimedijalni prikaz „zvuka i svetla“ na jednom od najznačajnijih spomenika svetske kulturne baštine – Abu Simbelu.

Rim van Rima II (Roma al di fuori di Roma II)

Režija: Alesandro Furlan (Alessandro Furlan)
Italija 2017.
Trajanje 20:39

Prema legendi, Rim je osnovan 753. p. n. e., te samim tim ima istoriju dugu gotovo dva i po milenijuma, što ga posle Atine stavlja na drugo mesto najstarijih evropskih prestonica. S pravom se smatra drugom kolevkom zapadne civilizacije, budući da je bio prestonica velikih svetskih sila antičkog doba — Rimskog kraljevstva, Rimske republike i Rimskog carstva. U filmu je prikazana trodimenzionalna rekonstrucija najznačajnijih građevina drevnog Rima.

Tajna rimske grobnice
Režija: Smiljana Popov
Srbija 2014.
Trajanje 7:39

Tajna rimske grobnice" predstavlja arheološku reportažu o jedinom sačuvanom antičkom objektu na tlu Beograda u koji se može ući. Upoznajemo se sa neobičnim otkrićem grobnice, ali i sa njenim graditeljem i vlasnikom, koji je kao deo visokog rimskog društva krajem 3. veka n.e radio u Singidunumu, a na tlu današnje Grocke živeo u vili sa velikim brojem robova. Prilikom snimanja, ekipa je i sama došla do arheološkog otkrića, i to pred uključenim kamerama!

 

sreda 29. januar

Bliže Maksimijanu

Režija: Slobodan Maksić
Srbija / Australija 2018.
Trajanje 26:39

Film prati srpsko-australijski tim stručnjaka i studenata tokom druge kampanje arheoloških iskopavanja na lokalitetu Glac, kod Sremske Mitrovice, 3km od nekadašnjeg Sirmijuma. Na prostoru današnje Srbije rođeno je sedamnaest rimskih careva. Trojica su na ovom tlu podigli palate: Galerije u Romulijani, Maksimin Daja u Šarkamenu i Konstantin na Medijani. Da li Glac krije još jednu carsku palatu pokazaće predstojeće dugogodišnje australijsko-srpsko istraživanje.

Kraku Lu Jordan

Režija: Dejan Radulović
Srbija 2018.
Trajanje: 24:39

Kraku Lu Jordan predstavlja utvrđeni arheo-metalurški kompleks nastao u III veku posle Hrista, u vreme rimskog carstva . Ovaj jedinstveni objekat imao je svoju funkciju u obradi metala, a pre svega zlata i dugo služio rimskoj imperiji. Nalazi se u oblasti Zvižd, na ušću reke Brodice u zlatonosni Pek, blizu Kučeva. Kroz priču o ovom metalurškom kompleksu odlazimo i u vreme pre dolaska Rimljana, kada su ovaj prostor naseljavali razni narodi koji su se u kontinuitetu, više stotina godina i milenijuma bavili obradom metala. Tu je i priča o Argonautima, starim rudarskim tunelima i originalnim načinom vađenja rude. Tu su i Viminacijum, Pinkum i druga mesta koja nas povezuju sa metalurgijom zlata, a pre svega putevima zlata koji su menjali destinacije. Dokumentarni film Kraku Lu Jordan je rađen na nekoliko bitnih destinacija na istoku Srbije.

četvrtak 30. januar

 

Manastir Svetog Antonija (Le monastère de Saint Antonius)

Režija: Jusef Abu Zaif (Yousef Abou Seif)
Egipat 2009.
Trajanje 18:39

Ovo je priča o Manastiru Prepodobnog Antonija Velikog, njegovom nastanku, dugoj i bogatoj istoriji i obnovi i restauraciji u 21. veku. Manastir pripada Koptsko orijentalno-pravoslavnoj crkvi. Nalazi se u Istočnoj pustinji u Egiptu, skriven duboko u oazi u planinama Crvenog mora, oko 155 km jugoistočno od Kaira. Manastir je izgrađen oko 356. godine na mestu gde je sahranjen Sveti Antonije Veliki. Malo se zna o njegovoj najranijoj istoriji. Tokom VI i VII veka, mnogi monasi iz Skitskih manastira otišli su u manastir Svetog Antonija, da bi izbegli česte napade Beduina i Berbera. Sam manastir je opljačkan više puta od strane Beduina iz Istočne pustinje, koji su ga i delimično uništili u XI veku. Manastir je procvetao između XII i XV veka, ali je ponovo opljačkan 1454. godine od strane Beduina. Kao odgovor na te napade, izgrađene su zidine oko manastira zbog zaštite.

Odežda kneza Lazara

Režija: Nada Savić
Srbija 2018.
Trajanje 26:39

Priča o haljini kneza Lazara, u koju su njegove mošti obučene i sahranjene nakon Kosovskog boja. Danas ona predstavlja najvredniji eksponat u Muzeju Srpske pravoslavne crkve. U sudbini haljine ogleda se i sudbina srpskog naroda, a njena vrednost nadilazi ovozemaljske prilike.

Vreme

24 (Petak) 18:30 - 30 (četvrtak) 20:00

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X