decembar, 2017

15dec(dec 15)16:2024(dec 24)05:20(BOR) Izložba Rudarski identitet Franje Šisteka do kraja januara 2018.

Još

Detalji

U petak, 15. decembra u 19 sati, u galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije, povodom obeležavanja Dana Muzeja biće upriličeno svečano otvaranje izložbe Rudarski identitet Franje Šisteka.

Izložba će biti otvorena do 31. januara 2018.

 

(Plzen, 1854 – Bor, 1907)

Franja Šistek je bio jedna od najznačajnijih ličnosti za otkriće Borskog rudnika, koji je u kratkom vremenskom intervalu postao kolos svetske proizvodnje bakra-prvi u Evropi i sedmi na svetu. Svoj život je posvetio rudniku i rudarima, starajući se o njima, kako je pisala štampa tog vremena, kao o svojoj deci. U prilog tome ide i činjenica da smrtnih slučajeva, u periodu dok je Šistek bio direktor Borskog rudnika (1. jun 1904 – 4. maj 1907), nije bilo. Bor je u njegovo vreme smatran remek-delom jednog umnog majstora, a stanovnici Bora su ga 1906. godine proglasili za svog počasnog građanina.

Izložba o Franji Šisteku ima cilj da lokalnu zajednicu ukljiči u zajedničko promišljanje o rudarskom (ili nekom drugom) identitetu grada u kome živimo, kao i da zajedno sa našim posetiocima potražimo odgovore na pitanje, u kojoj meri simboli takvog identiteta imaju uticaja na naše živote. Akcenat izložbe nije na predmetima, već na prezentaciji istraživanja. Edukativna funkcija izložbe je u skladu sa rekonceptualizacijom obrazovanja u smislu povezivanja koncepta učenja sa konceptom iskustva.

Autor izložbe je Suzana Mijić, muzejski savetnik.

Vreme

15 (Petak) 16:20 - 24 (Nedelja) 05:20

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X