EU donirala 1,3 miliona evra za rekonstrukciju tvrđave Fetislam u Kladovu

51 0
Tvrdjava Fetislam Kladovo

KLADOVO – U okviru projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ potpisan je Memorandum o razumevanju, kojim je zvanično obeležen početak radova na rekonstrukciji tvrđave Fetislam.

Projekat finansira Evropska unija, a Memorandum je danas potpisan između opštine Kladovo i  Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ u ime Nemačke razvojne saradnje, koja sprovodi projekat. Svečanom potpisivanju prisustvovali su Ambasador Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, ministar za evropske integracije, Jadranka Joksimović, i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić. 

Nekadašnje strateško vojno utvrđenje danas je jedan od simbola Kladova, a njegova obnova predstavlja važan korak ka razvoju turističke atraktivnosti ovog regiona. Projekat podrazumeva rekonstrukciju dela kladovske tvrđave uključujući Glavnu kapiju, sa bedemom od prvog do šestog bastiona i pripadajućim lagumima, kao i kapije, letnje pozornice i priobalne kule u „Malom gradu“.

Sredstva za radove obezbeđuje Evropska unija u iznosu od 1,3 miliona evra.

Konferenciju je otvorio ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji i tim povodom izjavio: Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju otvaramo put za početak radova na rekonstruciji tvrđave Fetislam koja predstavlja izuzetan primer srednjovekovnog spomenika na reci Dunav. Donacijom u vrednosti od 1.3 miliona evra, zajedno sa sredstvima iz projekta prekogranične saradnje sa Rumunijom u iznosu od 1 milion evra, Evropska unija će pomoći rekonstrukciju i očuvanje gotovo pet vekova istorije i kulture za buduće generacije.

Očuvanjem srpskog nasleđa, Evropska unija takođe podržava turizam, sektor koji je pretrpeo značajne posledice usled pandemije Covid-19.  Po završetku radova na restauraciji, Srbija će svojim domaćim i međunarodnim putnicima ponuditi još jedan značajan primer bogate srpske istorije i nasleđa. Zaista se radujem poseti Kladovu u skorijoj budućnosti i prilici da se divim tvrđavi Fetislam u njenoj potpunoj obnovljenoj lepoti, rekao je Sem Fabrici.

Tatjana Matić, ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije ovom prilikom je izjavila da pored ulaganja u infrastrukturu, edukaciju i promociju u turizmu za lokalne turističke organizacije i udruženja, planirana su i kreditna sredstva za podsticanje kvaliteta turističke ponude za 2021. godinu, kao i vaučeri za podsticanje razvoja domaćeg turizma.

Pokrenuli smo i centralni informacioni sistem E turista koji će znatno unaprediti administraciju, ali i marketinško planiranje i bezbednost u turizmu, kao i projekat digitalizacije kulturno turističke ponude Srbije, navela je Tatjana Matić.

Saša Nikolić, gradonačelnik Kladova, zahvalio se Evropskoj uniji i GIZ-u

Značaj revitalizacije srednjovekovne tvrđave Fetislam za opštinu Kladovo je ogroman. Funkcionalni značaj izvedenih intervencija, kroz adekvatnu prezentaciju kulturno-istorijskih spomenika i pružanje usluga u turizmu, uticaće direktno na lokalni socio-ekonomski razvoj unapređenjem turističke ponude ne samo opštine Kladovo već i Donjeg Podunavlja i istočne Srbije, rekao je Nikolić.

„EU za kulturno nasleđe i turizam“ je deo projekta #EUzaTebe usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansiraju Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Najviše sredstava iz ovog projekta biće usmereno na obnovu i poboljšanje infrastrukture značajnih objekata kulturnog nasleđa Srbije sa ciljem da se oni na taj način poboljšaju i predstave kao jedan od faktora unapređenja turističke atraktivnosti ovog regiona. Pored tvrđave Fetislam, projektom je predviđeno i ulaganje u razvoj arheološkog lokaliteta Felix Romuliana u blizini Zaječara, kao i lokaliteta Rajačke pimnice, kod Negotina.

Pored ulaganja u kulturno-istorijske objekte, projekat ima za cilj i da prenese znanja o uspešnim modelima održivog razvoja turizma, podigne kvalitet turističke ponude plasiranjem bespovratnih sredstava, kao i da unapredi prepoznatljivost i atraktivnost istočne Srbije i Donjeg Podunavlja kao turističkih destinacija.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X