EkonomijaTema danaНекатегоризовано

EPS: Nije predviđeno poskupljenje struje ove godine

SRBIJA (IST Media, Beta) Povećanje cene struje u Srbiji nije predvidjeno planom poslovanja Elektroprivrede Srbije (EPS) za ovu godinu, iako je cena električne energije u Srbiji najniža u Evropi, izjavio je danas direktor EPS-a Milorad Grčić.

 

eps logo featOn je novinarima kazao da nije predviđeno da struja u ovoj godini poskupi, jer je EPS prošlu godinu završio sa profitom od 2,5 milijardi dinara iako je bio planiran gubitak od 21,5 milijardi, ali i zbog toga što cena struje na tržištu nikada nije bila niža.

 

“U Evropi je trend pada cene struje. Naša procena je da nećemo tražiti poskupljenje, odnosno ono nije predvidjeno i nadam se da neće ni biti, ali kako će se situacija odvijati na tržištu niko ne može da proceni”, naglasio je Grčić.

 

Prema njegovim rečima ova dva razloga su ozbiljni i dovoljni argumenti za Međunarodni monetarni fond (MMF) da do poskupljena struje u Srbiji ne dodje.

 

Šef Misije MMF-a Džejms Ruf izjavio je u februaru da će se o ceni struje u Srbiji razgovarati tokom naredne posete Misije, koja će uslediti posle parlamentarnih izbora.

 

Struja u Srbiji poskupela je 1. avgusta 2015. za 12 odsto, a do poskupljenja je došlo posle dogovora izmedju Vlade Srbije i MMF-a kojim je predviđeno da je to neophodno da bi cena tog energenta u narednom periodu dostigla tržišni nivo. Pre toga struja za potrošače koji se snabdevaju po regulisanim cenama prethodno je poskupela 1. avgusta 2013. za 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji posetio dve kompanije iz sastava Ziđin Majning

Ist Media

Stastitika: Bor, Medijana, Majdanpek i Kuršumlja prednjače po zaradama na jugu

Ist Media

Srbija Ziđin Majning prva u Srbiji primenjuje standard SA 8000. Evo šta se njime reguliše

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X