EPS: Nije predviđeno poskupljenje struje ove godine

315 0

SRBIJA (IST Media, Beta) Povećanje cene struje u Srbiji nije predvidjeno planom poslovanja Elektroprivrede Srbije (EPS) za ovu godinu, iako je cena električne energije u Srbiji najniža u Evropi, izjavio je danas direktor EPS-a Milorad Grčić.

 

eps logo featOn je novinarima kazao da nije predviđeno da struja u ovoj godini poskupi, jer je EPS prošlu godinu završio sa profitom od 2,5 milijardi dinara iako je bio planiran gubitak od 21,5 milijardi, ali i zbog toga što cena struje na tržištu nikada nije bila niža.

 

“U Evropi je trend pada cene struje. Naša procena je da nećemo tražiti poskupljenje, odnosno ono nije predvidjeno i nadam se da neće ni biti, ali kako će se situacija odvijati na tržištu niko ne može da proceni”, naglasio je Grčić.

 

Prema njegovim rečima ova dva razloga su ozbiljni i dovoljni argumenti za Međunarodni monetarni fond (MMF) da do poskupljena struje u Srbiji ne dodje.

 

Šef Misije MMF-a Džejms Ruf izjavio je u februaru da će se o ceni struje u Srbiji razgovarati tokom naredne posete Misije, koja će uslediti posle parlamentarnih izbora.

 

Struja u Srbiji poskupela je 1. avgusta 2015. za 12 odsto, a do poskupljenja je došlo posle dogovora izmedju Vlade Srbije i MMF-a kojim je predviđeno da je to neophodno da bi cena tog energenta u narednom periodu dostigla tržišni nivo. Pre toga struja za potrošače koji se snabdevaju po regulisanim cenama prethodno je poskupela 1. avgusta 2013. za 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X