KulturaTema danaНекатегоризовано

Enformel – osmi album Paje Vučkovića

BOR, (IST media) U izdanju Multimedia Music, nedavno je objavljen osmi album Vladana Vučkovića Paje koji nosi naziv „Enformel“. Ovaj album predstavlja logičan nastavak dugogodišnje uspešne saradnje dvojice Borana, budući da ga je producirao i tonski snimio Pajin nekadašnji sugrađanin Perica Kaluđerović.

 

paja_i_pera

Radno (stvaraoci u studiju uz nadzor Kaluđerovića Jr.)

 

Na ovom nosaču zvuka nalazi se deset novih instrumentalnih kompozicija koje je Paja komponovao, aranžirao, programirao i odsvirao, dok je u numeri Enformel #4, saksofon svirao Nikola Demonja.

 

Kako objašnjava autor, naziv „Enformel“ nastao je po pravcu u umetnosti posle Drugog svetskog rata, kao reakcija brojnih umetnika na besmisleno ljudsko stradanje u tom konfliktu.

 

Enformel označava umetnost „bez forme“, umetnost koja autoru daje najveću slobodu stvaranja. Dela nastaju spontano, iz improvizacije, bez obaveze poštovanja tradicionalnih umetničkih kanona. Enformel je posebno mesto zauzeo u slikarstvu, ali je zastupljen i u muzici – gde ne priznaje stvaranje “promišljenih” kompozicija.

 

VV PAJA ENFORMEL 1 2

 

„Inspirisan enformelom, na ovom albumu prepustio sam se spontanosti, slučajnosti i trenutnim raspoloženjima u procesu stvaranja autorske muzike. Forma je u drugom planu, nepredvidiva i neobavezna. Muzički oslonac pronašao sam u elektronskoj repetitivnoj muzici”, kaže Paja, koji je svoje osmo delo “izvajao” u predasima mnogobrojnih koncertnih turneja širom zemaljske kugle.

 

Kaže da je slobodu stvaranja suprotstavio “svakoj vrsti društvenog konflikta i upravo zato album nosi naziv “Enformel”.

 

Album je snimljen u muzičkom ateljeu “Louis” početkom 2016. godine.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Poznata još dva imena koja će nastupiti na ovogodišnjem Nišvilu. Sjajna Dženi Mekferson i jazz trubač Teo Kroker

Ist Media

Otvorena izložba učeničkih radova sa grafičke radionice “Bor danas”. Evo imena nagrađenih

Miloš Marković

Obeleženo 120 GODINA OD ROĐENJA ĐORĐA ANDREJEVIĆA KUNA. Postavljena info tabla u ulici koja je po njemu dobila naziv

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X