Enformel – osmi album Paje Vučkovića

482 0

BOR, (IST media) U izdanju Multimedia Music, nedavno je objavljen osmi album Vladana Vučkovića Paje koji nosi naziv „Enformel“. Ovaj album predstavlja logičan nastavak dugogodišnje uspešne saradnje dvojice Borana, budući da ga je producirao i tonski snimio Pajin nekadašnji sugrađanin Perica Kaluđerović.

 

paja_i_pera

Radno (stvaraoci u studiju uz nadzor Kaluđerovića Jr.)

 

Na ovom nosaču zvuka nalazi se deset novih instrumentalnih kompozicija koje je Paja komponovao, aranžirao, programirao i odsvirao, dok je u numeri Enformel #4, saksofon svirao Nikola Demonja.

 

Kako objašnjava autor, naziv „Enformel“ nastao je po pravcu u umetnosti posle Drugog svetskog rata, kao reakcija brojnih umetnika na besmisleno ljudsko stradanje u tom konfliktu.

 

Enformel označava umetnost „bez forme“, umetnost koja autoru daje najveću slobodu stvaranja. Dela nastaju spontano, iz improvizacije, bez obaveze poštovanja tradicionalnih umetničkih kanona. Enformel je posebno mesto zauzeo u slikarstvu, ali je zastupljen i u muzici – gde ne priznaje stvaranje “promišljenih” kompozicija.

 

VV PAJA ENFORMEL 1 2

 

„Inspirisan enformelom, na ovom albumu prepustio sam se spontanosti, slučajnosti i trenutnim raspoloženjima u procesu stvaranja autorske muzike. Forma je u drugom planu, nepredvidiva i neobavezna. Muzički oslonac pronašao sam u elektronskoj repetitivnoj muzici“, kaže Paja, koji je svoje osmo delo „izvajao“ u predasima mnogobrojnih koncertnih turneja širom zemaljske kugle.

 

Kaže da je slobodu stvaranja suprotstavio „svakoj vrsti društvenog konflikta i upravo zato album nosi naziv “Enformel”.

 

Album je snimljen u muzičkom ateljeu „Louis“ početkom 2016. godine.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X