Enformel – osmi album Paje Vučkovića

403 0

BOR, (IST media) U izdanju Multimedia Music, nedavno je objavljen osmi album Vladana Vučkovića Paje koji nosi naziv „Enformel“. Ovaj album predstavlja logičan nastavak dugogodišnje uspešne saradnje dvojice Borana, budući da ga je producirao i tonski snimio Pajin nekadašnji sugrađanin Perica Kaluđerović.

 

paja_i_pera

Radno (stvaraoci u studiju uz nadzor Kaluđerovića Jr.)

 

Na ovom nosaču zvuka nalazi se deset novih instrumentalnih kompozicija koje je Paja komponovao, aranžirao, programirao i odsvirao, dok je u numeri Enformel #4, saksofon svirao Nikola Demonja.

 

Kako objašnjava autor, naziv „Enformel“ nastao je po pravcu u umetnosti posle Drugog svetskog rata, kao reakcija brojnih umetnika na besmisleno ljudsko stradanje u tom konfliktu.

 

Enformel označava umetnost „bez forme“, umetnost koja autoru daje najveću slobodu stvaranja. Dela nastaju spontano, iz improvizacije, bez obaveze poštovanja tradicionalnih umetničkih kanona. Enformel je posebno mesto zauzeo u slikarstvu, ali je zastupljen i u muzici – gde ne priznaje stvaranje “promišljenih” kompozicija.

 

VV PAJA ENFORMEL 1 2

 

„Inspirisan enformelom, na ovom albumu prepustio sam se spontanosti, slučajnosti i trenutnim raspoloženjima u procesu stvaranja autorske muzike. Forma je u drugom planu, nepredvidiva i neobavezna. Muzički oslonac pronašao sam u elektronskoj repetitivnoj muzici”, kaže Paja, koji je svoje osmo delo “izvajao” u predasima mnogobrojnih koncertnih turneja širom zemaljske kugle.

 

Kaže da je slobodu stvaranja suprotstavio “svakoj vrsti društvenog konflikta i upravo zato album nosi naziv “Enformel”.

 

Album je snimljen u muzičkom ateljeu “Louis” početkom 2016. godine.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X