Energoprojekt na sudu dobio proces protiv SNC Lavalin, za izgradnju NOVE TOPIONICE RTB

828 2

BEOGRAD, Kompanija “Energoprojekt” uspela je da na međunarodnoj arbitraži za nepunih mesec dana dobije dva spora i u svoju kasu inkasira blizu 32 miliona američkih dolara (oko 28,5 miliona evra), javljaju agencije.

Reč je o dva postupka od kojih je jedan pokrenut protiv beloruskog investitora na izgradnji energetskog postrojenja koji je naplatio bankarske garancije “Energoprojekta”, a drugi postupak pokrenut je protiv kanadske kompanije “SNC Lavalin” za neisplaćene radove na rekonstrukciji RTB “Bor” (nova topionica).

Ti sporovi su pokrenuti pre nego što je “Energoprojekt” preuzela kompanija “Napred”, a vođeni su na arbitražama u Švedskoj i Švajcarskoj.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 2 comments

  1. NOVI OD SOSE, A STARI RTB BOR

    Sve čestitke Energoprojektu što je sudski dobio spor i uvećao svoj budžet. Tako nešto je najavljivao Blagoje Spaskovski, jer SNC Lavalin nije dokazao garancije gradnje njegove nove topionice. Da se razumemo, u Boru nije izgrađena nova topionica bakra, već samo fleš peć za topljenje i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline i to po ceni iznad 300 miliona evra, kao da je stvarno izgrađena sasvim nova topionica bakra, a nije. Ostali delovi topionice su iz ranijih faza gradnje, konvertorska hala, pogon plamene rafinacije, kranovi i dizalice, trafostanice, vodovodna i kanalizaciona mreža, putna infrastruktura, skladišta materijala i sirovine i razvod električne energije. Što se tiče garancija, direktor projekta Marinković, pod pritiskom Spaskovskog, potpisao je primopredaju, bez dokazivanja i analize postavljenog procesa. Sada se postižu niski tehnološki i energetski efekti, kao rezultat preambicioznih akcija, u promašajima, Spaskovskog. O ovome treba pokrenuti postupak, jer je rađeno na štetu Srbije i RTB Bor.

    Odgovori

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X