Elektronski dnevnik od 1. septembra širom Srbije, ali ne i u Boru

889 0

SRBIJA – Od 1. septembra u 200 osnovnih i srednjih škola uvodi se elektronski dnevnik, u okviru projekta “eProsveta” Ministarstva prosvete, koji će olakšati nastavnicima vođenje administracije, a roditelji će u svakom trenutku moći da vide ocene, izostanke i napomene o učenju i vladanju svoje dece.

 

Kada je reč o opštini Bor, ona nije obuhvaćene projektom. Na sajtu e-ocene, naznačeno je da će u Borskom i Zaječarskom okrugu, elektronski dnevnici biti korišćeni samo u Zaječaru.

 

“E-dnevnici su vrlo korisno i praktično rešenje, i jako mi je žao što nijedna škola u Boru nije uvrštena u ovaj projekat. Po uspesima koje postižu učenici i nastavnici borskih osnovnih škola, očekivali smo da projektom budemo obuhvačeni već u prvom krugu, ali se sa punim pravom nadamo da će nas Ministarstvo prosvete ubrzo uvrstiti među škole koje koriste ove usluge”, kaže za IST Media Radiša Petković, koordinator rada borskih osnovnih škola.

 

Osnovne škole koje učestvuju u ovom projektu preći će na elektronsku evidenciju dok će srednje škole zbog zakonskih ograničenja morati da vode i “papirnu”. Pošto će e-dnevnik zameniti klasičan, nastavnici će i dalje imati pedagoške sveske, u koje će beležiti pluseve, minuse, ocene sa petnaestominutnih provera znanja i slično.

 

“Kako bi se obezbedila veća objektivnost u ocenjivanju, nastavnici mogu da vide ocene samo iz svog predmeta. Jedini koji može da ima uvid u ocene iz svih predmeta su razredni starešina i direktor škole. Ako nastavnik unese pogrešnu ocenu, neće moći sam da je ispravi, već mora da pošalje zahtev za ispravku, a novu ocenu sme da unese jedino direktor škole. U sistemu se beleže svi unosi, tako da će se u svakom trenutku znati ko je i kada prepravljao ocene”, pojasnio je za Danas Bojan Radić, rukovodilac ovog projekta.

 

Mogućnost da sistem “padne”, prema Radićevim rečima, svedena je na minimum. On navodi da e-dnevnik ima najviši nivo zaštite podataka, koji se čuvaju na serveru u Srbiji, a obezbeđeni su 24-časovni fizički nadzor sistema i korisnička podrška. Autentifikacija zaposlenih u školama je dvostepena, što znači da pored imena i lozinke postoji još jedan nivo zaštite pristupa sistemu.

 

“eProsveta” ima pet servisa, a naredni korak o kojem se razmišlja je uvođenje e-lektire.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 1 comments

  1. Pingback: Elektronski dnevnik zaobišao Bor - Bor GRAD INFO

Leave a comment

Your email address will not be published.

X