EkonomijaNaslovi.netTema danaНекатегоризовано

Ekolozi mesne zajednice Brezonik zahtevaju saniranje posledica rudarenja

BOR, (Ist Media) Ekološki savez Ekoagenda 7/1935, Odbor ekološkog saveza za Brezonik i predstavnik te mesne zajednice, održali su sastanak sa kogu su Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, RTB-u Bor, Skupštini opštine Bor i Rudniku bakra Bor uputili sledeće zahteve:

 

1. Potrebno je potpisati sporazum sa MZ Brezonik sličan sporazumu koji je potpisan za MZ Krivelj , Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja , Skupštinom opštine Bor, RTB Bor Grupom , Rudnicima Bakra Bor i egzistencijalno je pitanje za građane Brezonika.

 

2. Izrada prostornog plana za Brezonik i strategije rudarstva na ovom prostoru obzirom da su otkrivena rudna ležišta bakra i zlata koja će usloviti eksproprijaciju većih razmera.

 

3. Rešavanje ekoloških problema ,izmeštanje ili rekultivacija flotacijskog jalovišta iz naselja , rešavanje otpadnih jamskih voda , rešavanje problema prašine.

 

4. Sanirati štetu na objektima MZ nastalu jamskim miniranjem .

 

5. Omogućiti otvaranje radnih mesta iz oblasti obnovljivih izvora energije (pelete , sklapanje solarnih uređaja ,mini vetrenjača i sl.) za čiju realizaciju Evropa daje bespovratna sredstva.

 

6. Rešavanje problema infrastrukture.

 

7. Hitno rešavanje problema prevoza građana ovog naselja.

 

Meštanin Brezonika kome je sumpordioksid uništio pčelinjak ***foto: S.Trifunović

U očekivanju sastanka sa institucijama kojima su upućeni zahtevi, ekolozi su izneli sledeće činjenice koje su ocenili kao „zabrinjavajuće“.

 

Preko sto godina rudari se na prostoru Brezonika čija je teritorija pripadala vlaškom selu Veliki Krivelj. Rudarstvo na ovim prostorima je započeto 1903 god. I sada se izvode rudarske aktivnosti na ovom prostoru . Najnovija geološka istraživanja nalazišta bogata zlatom srebrom i bakrom ukazuju da će se i ubuduće rudarske aktivnosti odvijati na ovom prostoru na imanjima i dvorištima meštana Brezonika.

 

Osnovno pitanje je,,Šta su meštani Brezonika dobili za ovih sto godina rudarenja?

Dobili su svakodnevna miniranja i potrese koji su im rastresli domove ,presušili i zagadili bunare i izvore pijaće vode .Dobili su jamske hodnike nastale vađenjem neobnovljivih geoloških resursa-rude .

 

Iz rude su isceđeni bakar , zlato i ostali plemeniti metali a meštanima Brezonika su ostale deponije raskrivke-jalovine . Po imanjima i usevima domaćina u obliku otrovnog dima i prašine i kiselih kiša vraća se nekorisni deo rude.U centru Brezonika neplansko odlagalište-deponija flotacijske jalovine .Ventilaciono jamsko okno u centru naselja.Jamske otpadne vode se slivaju u zagađeni borski potok koji otiče tunelom ispod starog borskog groblja u zagađenu kriveljsku reku.U zavisnosti od ruže vetrova stižu nam isparenja i prašina sa jalovišta , IV faze površinskog kopa Veliki Krivelj , prašina sa drobljenja rude i flotacije , prašina sa sistema za zapunjavanje borskog kopa i prašina sai kriveljskog kamenoloma. Ostala su prazna obećanja i lažna nada za bolju budućnost koja nije Brezoniku stigla ni nakon sto godina rudarenja.

 

Ostali su nam razrovani puteve koje uništava teška rudarska mehanizacija.

Eksplatacija mineralnih sirovina Brezonika obavlja se u samom naselju na svakom delu naselja , ispod i iznad naselja i okolo naselja.

 

Brezonik je rudarski opustošeno i osiromašno naselje , sada gradska mesna zajednica . Žalosno je da na ovom prostoru ne postoji ni jedan jedini objekat izgrađen u periodu stogodišnjeg rudarenja koji bi služio građanima a da ga je izgradila lokalna samouprava ili RTB .

 

Objekat zgrade MZ i obdanište koji su izgradili građani samodoprinosom su od miniranja ispucali. Zahtev upućen RBB-u oktobra 2011 god da sanira štetu je ostao nerealizovan uz odgovor da RTB za ovo nema para.Nema para ni za dečiji vrtić. Jedan jedini kontejner donet sa otpada služi za celo naselje.Kanalizacija je završena samo u jednom delu naselja. Voda za piće prolazi kroza kancerogeno azbestne cevi. Zamerka je da lokalna samouprava i RTB više brinu o zološkom vrtu i hipodromu i nadamo se da će se do Đurđevdana stanje promeniti.

 

Osiromašeno stanovništvo narušenog zdravlja živi na ivici egzistencje , imanja sa zatrovanim zemljištem , usevi koje po pet šest puta spaljuje topionički dim ,mladi bez posla kojima je radno mesto u RTB-u jedina nada za opstanak na ovim prostorima.

 

,,Ležimo na bakru i zlatu a živimo u blatu ,,je surova realnost Brezonika , izrečena na ovom sastanku.

Brezonik panorama
Jalovište u naselju Brezonik

 

Jalovište u naselju Brezonik 2

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Srbija Ziđin Koper donirala 1,2 miliona dinara Fudbalskom klubu Krivelj

Ist Media

Beživotno telo Boranke izvučeno iz Borskog jezera

Ist Media

Poznata još dva imena koja će nastupiti na ovogodišnjem Nišvilu. Sjajna Dženi Mekferson i jazz trubač Teo Kroker

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X