Ekipa emisije SAT preporučuje vikend u rudarskom gradu

612 0

BOR (IST Media) Ekipa Saobraćaj-Automobilizam-Turizam (SAT) već punih 20 godina patrolira Srbijom i milionskom auditorijumu RTS-a svake sedmice, u okviru rubrike „vikend putovanje“, predstavlja po jedan grad koji bi obavezno trebalo posetiti. Napokon posle toliko godina i Bor je ucrtan na mapu SAT-a.

 

Novinar ove nama jako poznate emisije, Aleksandar Saša Veljković, kaže da su ga putevi naneli u Bor kada je saznao vest o obnovljenom hotelu „Jezero“, skijalište na Crnom vrhu sa novom žičarom, ali i zanimljivosti poput jamskog „kafića“:

 

SAT na vidikovcu

 

„U Bor nas dovode prirodne lepote njegove okoline, pa smo želeli da ga gledaocima predstavimo kao turističku destinaciju i mesto gde mogu da provedu interesantan vikend“, kaže novinar Aleksandar Saša Veljković.

 

„Kada govorim  o Boru i istočnoj Srbiji, uvek sam subjektivan, jer i privatno volim da dođem u ovaj kraj i pobegnem od beogradske vreve. Makar za vikend“, objašnjava Veljković.

 

Emisija SAT i revija SAT Plus, odnosno rubrika „vikend putovanje“ za koju je snimljen materijal, pokušava da Srbiju prikaže na jedan drugačiji način i motiviše ljude da obilaze i upoznaju svoju zemlju.

 

„Pokušavamo da dokažemo da nisu samo Grčka, Turska i razna druga mora vredna posete, već da i ova naša mala Srbja ima toliko prirodnih lepota da se svaki vikend u godini može provesti na nekom drugom mestu“, kaže Veljković.

 

Aleksandar Veljkovic, novinar emisije SAT i revije SAT Plus

 

 

Ekipa SAT-a Bor opisuje kao grad kome još uvek manjka turistička infrastruktura, ali grad i okolina plene egzotikom i nekim mirom, a ljudi su gostoprimljivi.

 

Što se puteva tiče, raport bi glasio ovako:

Putna mreža je slabije razvijena od one u zapadnoj Srbiji, ali ovaj kraj ima prednost jer autoput ide prema istočnoj Srbiji, pa se u suštini brže stiže nego do Zlatibora.

 

Manja je gustina saobraćaja, a zbog toga se lakše i opuštenije vozi.

 

Ranijih godina je put bio loš, naročito deonica od Paraćina prema Čestobrodici, ali je sada i to sređeno, tako da nema ni kilometra puta koji je u lošem stanju.

 

Jedino što nije autoput, ali je bezbedan jer ima dvostruke trake na usponima.

 

„Često putujem od Paraćina prema Zaječaru i ranijih godina je taj put bio u očajnom stanju. Sada nisam video nijedan deo koji nije obnovljen. Asfalt je odličnog kvaliteta, a čujem da će se u nekoj perspektivi na tom potezu graditi i autoput. Da zaključim: mislim da istočna Srbija ima veliki turistički potencijal i da, iako je reč o rudarskom regionu, turizam i rudarstvo ne isključuju jedno drugo“ smatra novinar SAT-a.

 

Ekipa emisije SAT i revije SAT Plus boravila je u Boru dva dana. Posetili su jamski „kafić“ i vidikovac na starom borskom površinskom kopu, razgledali zoološki vrt, Klub RTB-a u Brestovačkoj Banji, njene termalne izvore i zadužbine dinastija Obrenović i Karađorđević, Lazarevu pećinu, hotel „Jezero“ na Borskom jezeru (gde su i noćili) i skijalište na Crnom vrhu.

 

 

p

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X