DruštvoTema danaНекатегоризовано

Eferalgan sirup povučen iz prodaje

SRBIJA (IST Media, Beta) Predstavnik Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Pavle Zelić rekao je danas da se pojedine serije leka “Eferalgan” preventivno povlače iz prodaje u apotekama u Srbiji zbog sumnje da su čestice plastike prenete sa pakovanja u sirup.

 

On je naglasio da se serija leka “Eferalgan” preventivno povlači sa tržišta Srbije nakon što je proizvodač Bristol-Myers Squibb iz Francuske saopštio da postoji sumnja da su čestice poliuretana (vrsta plastike) prenete sa pakovanja u sirup.

 

“Poliuretan je vrsta plastike koja kada se unese kod, odojčadi i male dece, može izazvati mehaničku iritaciju. Pojavljivanje tih čestica nikako neće uticati na organizam”, kazao je Zalić.

 

Reč je leku Eferalgan od 90 mililitara, jačine od 30mg/ml.

 

Zalić je kazao da serije leka koje se povlače sa tržišta su P1447, P2581, P4737, P6077, P8419, P9468, R1794, R1767, R2228, R2686, R3180.

 

Iz prodaje su povučene serije leka koje imaju rok upotrebe zaključno sa oktobrom 2018. godine. Trenutno u apotekama u Srbiji nema Eferalgan sirupa.

 

Kako je naveo, ovaj lek se primenjuje kod dece starosti od dva meseca do 12 godina za snižavanje povišene telesne temperature.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

U toku radovi na zameni toplotnih podstanica

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X