Društvo

Dug je put do zvaničnog jezika Vlaha. Nacionalni savet doneo tek odluku o standardizovanju

Vlaška azbuka

 

Sa ponosom mogu da kažem da je danas u našem multinacionalnom Boru ispisana istorija jer je vlaški jezik postao jedan od zvaničnih jezika Srbije. Zato mi je neizmerno drago što sam bio deo onoga što smo obećali pre četiri godine, a što smo uz podršku kabineta predsednika Republike, Vlade Republike Srbije i ogromno zalaganje Vlaškog nacionalnog Saveta, napokon sproveli u delo, a to je da je vlaški jezik zvanično postao deo srpske jezičke istorije, objavio je danas gradonačenik Bora Aleksandar Milikić.

A da li je do toga zaista došlo?

Predsednik Vlaške narodne stranke i odbornik u Skupštini grada Bora dr Predrag Balašević, kaže da mora proći ozbiljan vremenski period dok vlaški jezik ne postane i zvaničan jezik.

Pre nekoliko godina, Srpska akademija nauka i umetnosti odbila je zahtev da standardrizuje vlaški jezik. To je ozbiljan posao koji zahteva učešće lingvista i ostalih ljudi iz struke, kako bi vlaški jezik postao zvaničani. Potrebno je najmanje nekoliko godina da se taj posao obavi, ali je dobar korak što je jezik standarizovan, čime se otvara put ka njegovom ozvaničenju, kaže Balašević za Ist media.

Podsećamo da je Nacionalni savet Vlaha (NSV) doneo je odluku o standarizovanju vlaškog jezika čime se tek otvara put ka uvođenju tog jezika u škole i ustanove, kao i da postane zvaničan jezik Vlaške nacionalne manjine, što još uvek nije.

Milivoje Janošević, zamenik gradonačelnika Bora, kaže da su odluku NSV Vlasi čekali decenijama, te da je konačno usvojena odluka dobra stvar.

Ovim se otvara put da se vlaški jezik uvede kao zvaničan jezik u institucije i škole, kao i da se štampaju knjige na našem jeziku, kazao je Janošević.

On kaže da je to veliki korak za vlašku zajednicu koji čeka decenijama.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Srbija Ziđin Koper donirala 1,2 miliona dinara Fudbalskom klubu Krivelj

Ist Media

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Akcija pošumljavanja u RBM-u. Posađeno još 20.000 sadnica crnog bora

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X