Državno-lokalni projekat – Apoteka po glavi stanovnika

513 0

 

Piše: Saša Trifunović

 

Zamislite radost pacijenta kada sa hrpom recepata dođe do šaltera apoteke i nema gužve! Nema nikog!

 

Sam u redu. Sam sa svojom bolešću. A ljubazna dama u belom mantilu poželi dobar dan i uz lekove podari neki poklončić! Možda komad pakovanja zelene kafe sa CD-om Ace Lukasa i Leontine. Kao nekad, u srećno vreme.

 

Ova science-fiction scena nije daleko od realnosti ako se uzme blagonoaklonst države da dozvoli nicanje apoteka tik iza svakog ćoška, jer se slučajno, ili ne daj Bože namerno, kasnilo sa donošenjem novog Zakona o apotekarskoj delatnosti koji to zabranjuje. Baš kao u slučaju Bora, Šapca, Leskovca, Niša… Da siroti, bolesni, i umorni pacijenti ne tumaraju gradom i kibicuju kraće redove. Da li je bio nečiji projekat uništiti cenjene apotekarske ustanove sa stotine farmaceuta i posaditi privatnika na svako taxi stajalište? Na svakih 10 metara. Da svaka domaćica nađe posao…ko pita za kriterijume.

 

 

U Boru nas je, recimo, obradovala scena postavljanja reklamne table privatnika iz Knjaževca koji u krugu od 30 metara upravo otvara novu apoteku! Zašto bi kladioncu? Kladim se da će prodati više kamagre nego fix tiketa Partizan – Bežanija. Živelo privatno preduzetništvo! I treba da se požuri! Što pre, dok ne stupi na snagu novi zakon prema kome će  u budućnosti biti zabranjeno otvaranje apoteke u razmaku manjem od 300 metara. Poklonima se u zube ne gleda. Pretpostavljam da će uskoro i na pijaci licitacija tezgi. Eto prilike za bele mantile!

 

Ooo, ne zavaravajte se da država nema izgovor! Niko ne sme da suzbije razvoj privatnog preduzetništva. U Srbiji, pa i u Boru!!! Privatnik je svetinja, to je opredeljenje!

 

Stručnjaci-zlobnici kažu da uskoro neće biti ni lekova, jer se privatniku ne isplati da pređe finansijski limit i uđe u obavezu javnih nabavki, pa stoga ne naručuju skupe medikamente? Neće više biti apoteka u selima? Ma daaaajte…nema šanse…

 

Od novih apoteka-trafika, porez će ići u Negotin i Knjaževac? Pa dobro, treba pomoći siromašnim opštinama u okruženju – drugarski je. A mi i nismo gospoda, mi smo drugovi. Zar ne.

 

Kreativni biznis plan: Gde god vidiš zgodno mesto, tu apoteku otvori (foto:Ist Media)

 

A zašto se neki pitaju zbog čega su Zaječarci za svoje sugrađane sačuvali Apotekarsku ustanovu? Zašto nema apotekara čiju su vlasnici gazde benzinskih pumpi i sl.? Mehanizam je očigledno postojao. Zato što su u Zaječaru shvatili da sprečavanje otvaranja privatnih apoteka na svakom ćošku (na bilo koji način) nije kršenje prava na rad, već pokušaj očuvanja državnih apoteka koja se odgovorno ponašaju prema svim korisnicima, bilo da su u gradu ili selu. I to u trenutku kada nije uspela da ih zaštiti država. U slučaju Bora, opštinske vlasti, su nenamerno ili iz neznanja aminovali frizirane godišnje finansijske izveštaje još od 2012. godine. E, zato, umesto lekova, u objektima apotekarse ustanove „Bor“ na rafovima čami prašina.

 

I zato što je Zaječar grad, a Bor palanka koja više ni ne zaslužuje. Mi sve više postajemo brlog gde se blato mulja na pet spratova sive zgrade. Gde se niz prozore slivaju suze boje rđe…

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X