Država ponovo prevarila Borane. Umesto rekonstrukcije puta ka Selištu opet samo zakrpe

179 0
Copy of bor seliste radovi 1

Foto: Ist media

Tačno dve nedelje nakon našeg teksta o nebrizi države za bezbednost u saobraćaju na lošim deonicama puta od Bora ka Selištu, danas su putari započeli radove.

Prethodno je u Boru uoči izbora rekonstrukciju najavio predsednik države Aleksandar Vučić, a u maju i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić koji je uveravao da će ove godine za rekonstrukciju 24 kilometra puteva iz republičkog budžeta biti izdvojeno 1,8 milijarde dinara.

Copy of bor seliste radovi

Ipak, Borani će se i nadalje voziti po zakrpama, jer se od potpune rekonstrukcije očigledno odustalo.

Kako smo se danas uverili na licu mesta, putari će samo zakrpiti određene najproblematičnije delove puta.

Podsećamo da je Bor po broju stanovnika jedan od najvećih punilaca državnog budžeta.

Ovom deonicom, inače, dnevno prođe i do 200 kamiona.

 Igor Velić, master inženjer saobraćaja, napominje da se put, kao faktor u sadejstvu sa ostalim faktorima koji su doprineli saobraćajnoj nezgodi, pojavljuje u 30%.

Postoji dosta grešaka i propusta  puta koje mogu doprineti nastanku saobraćajne nezgode: greškama u oblasti projektovanja, građevinskog izvođenja, oštećenja kolovoza, nedostatka ili oštećenja signalizacije, neadekvatno održavanje kolovoza, nepostojanje zaštitne opreme itd. Sve gore nabrojano možemo videti na putu Bor-Selište, kao i na Nikoličevskom putu, kaže Velić.

Napominje da putevi moraju biti samoobjašnjavajući i samoopraštajući. Prvi su putevi koji svojim dizajnom, opremom, signalizacijom itd, vode i stimulišu vozača da poštuje saobraćajne propise i ograničenja i tako spreče nastanak saobraćjne nezgode, dok samopraštajući putevi, kad dođe do saobraćajne nezgode, treba da umanje njene posledice.

Put Bor-Selište i Nikoličevski put ne ispunjavaju nijedan od ta dva uslova. To su putevi visokog rizika od nastanka saobraćajne nezgode i za njih odgovornost snosi preduzeće Putevi Srbije, napominje Velić.

On zaključuje i da se u ovom slučaju javlja problem samog uviđaja saobraćajne nezgode, u kojem pripadnici saobraćajne policije ne sagledavaju dovoljno put kao faktor nezgode.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X