Država ne poštuje Zakon o javnom informisanju. Mediji u nemilosti neodgovornih

318 0

BEOGRAD, (IST Media) Skupština Srbije izjasniće se tokom ove sednice o autentičnom tumačenju Zakona o javnom informisanju i medijima koje joj je dostavio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo o podeli besplatnih akcija zaposlenima u neprivatizovanim medijima. Raspravu o besplatnoj podeli akcija zaposlenima u medijima pred Odborom za ustavna pitanja pokrenula je poslanica SNS Aleksandra Tomić, piše list Danas. 

 

Odbor je u autentičnom tumačenju konstatovao da postoji „nedoumica u propisima u vezi sa prenosom besplatnih akcija zaposlenima neprivatizovanih medija“ i naveo da „kapital tih medija treba da bude prenet na zaposlene u celosti, bez ograničenja koje se odnosi na ukupnu nominalnu vrednost za svaku godinu staža u radnom odnosu, ali najviše za 35 godina provedenih kod izdavača medija“.

 

Antena Srif

 

 

Odbor je u tumačenju zaključio da Zakon o javnom informisanju sugeriše da zaposlenima bude prenet celokupan kapital medija, bez nominalnih ograničenja koja propisuje Zakon o privatizaciji, i da je „u tom slučaju intencija zakonodavca bila da napravi izuzetak od primene pravila propisanog Zakonom o privatizaciji“.

 

Pritom je dosadašnje tumačenje Agencije za privatizaciju, koja je umesto Zakona o javnom informisanju i medijima, podelu akcija sprovodila na osnovu Zakona o privatizaciji, dovelo do toga da novinari u Vranju, Boru, Subotici i još 15 gradova u Srbiji mesecima čekaju rešenje, dok njihovi mediji polako umiru, a Zakon o javnom informisanju ostaje mrtvo slovo na papiru.

 

Zbog odbijanja vlasti da primeni odredbu Zakona o javnom informisanju koja omogućava da neprodati mediji pripadnu zaposlenima, UNS je 14. januara ispred Vlade Srbije organizovao protest na kojem je zatraženo da se akcije neprodatih medija što pre, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, podele bez naknade zaposlenima koji na to imaju pravo.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X