DruštvoTema danaНекатегоризовано

Država ne poštuje Zakon o javnom informisanju. Mediji u nemilosti neodgovornih

BEOGRAD, (IST Media) Skupština Srbije izjasniće se tokom ove sednice o autentičnom tumačenju Zakona o javnom informisanju i medijima koje joj je dostavio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo o podeli besplatnih akcija zaposlenima u neprivatizovanim medijima. Raspravu o besplatnoj podeli akcija zaposlenima u medijima pred Odborom za ustavna pitanja pokrenula je poslanica SNS Aleksandra Tomić, piše list Danas. 

 

Odbor je u autentičnom tumačenju konstatovao da postoji „nedoumica u propisima u vezi sa prenosom besplatnih akcija zaposlenima neprivatizovanih medija“ i naveo da „kapital tih medija treba da bude prenet na zaposlene u celosti, bez ograničenja koje se odnosi na ukupnu nominalnu vrednost za svaku godinu staža u radnom odnosu, ali najviše za 35 godina provedenih kod izdavača medija“.

 

Antena Srif

 

 

Odbor je u tumačenju zaključio da Zakon o javnom informisanju sugeriše da zaposlenima bude prenet celokupan kapital medija, bez nominalnih ograničenja koja propisuje Zakon o privatizaciji, i da je „u tom slučaju intencija zakonodavca bila da napravi izuzetak od primene pravila propisanog Zakonom o privatizaciji“.

 

Pritom je dosadašnje tumačenje Agencije za privatizaciju, koja je umesto Zakona o javnom informisanju i medijima, podelu akcija sprovodila na osnovu Zakona o privatizaciji, dovelo do toga da novinari u Vranju, Boru, Subotici i još 15 gradova u Srbiji mesecima čekaju rešenje, dok njihovi mediji polako umiru, a Zakon o javnom informisanju ostaje mrtvo slovo na papiru.

 

Zbog odbijanja vlasti da primeni odredbu Zakona o javnom informisanju koja omogućava da neprodati mediji pripadnu zaposlenima, UNS je 14. januara ispred Vlade Srbije organizovao protest na kojem je zatraženo da se akcije neprodatih medija što pre, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, podele bez naknade zaposlenima koji na to imaju pravo.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Ambasador Kine u poseti rudniku Čukaru Peki

Ist Media

Preventivni pregledi štitaste žlezde u nedelju 3. marta

Ist Media

INSTAGRAM KRIVELJ. O pregovorima zbog blokade pohvalila se ministarka, ali bez reči o rešenju

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X