Država će pomoći RTB Bor oko otvaranja rudnika Cerovo 2

469 0

BOR, RTB Bor započeće pripreme za otvaranje rudnika bakra i zlata “Cerovo 2”, a početak radova biće finansiran iz državnog budžeta, potvrđeno je Blicu u Vladi Srbije.

Namera je da počnemo sa eksploatacijom rudnika “Cerovo 2”, jer bi na taj način smanjili zavisnost od uvoza koncentrata bakra za borsku topionicu, ali bi i domaćom rudom popunili rad tog metalurškog ppostrojenja, kaže sagovornik iz Vlade Srbije.

Po preliminarnim studijama, za aktiviranje “Cerova 2” neophodno je oko 120 miliona evra, ali će država finasirati deo te sume, neophodan za početak eksploatacije. Menadžment RTB-a ima zadatak da Vladi Srbije prezentuje najpovoljniji model ulaganja u budući rudokop.

Vek trajanja “Cerova 2” je predviđen na 20 godina. Ali, za to vreme odatle je moguće dobiti blizu 20 tona zlata, 400 hiljada tona bakra i oko 120 tona srebra, kaže sagovornik.

Uz sve to, eksploatacijom “Cerova 2”, stekli bi se uslovi da se rudnik proširi ka najvećem ležitu bakra koje RTB ima koje se naziva “Cerovo primarno”, za čije je aktiviranje potrebno investirati oko 350 miliona evra.

Ako pokrenemo “Cerovo 2”, uz sve pobrojane efekte, nije zanemarljivo ni to što bi tako podigli i vrednost samog RTB-a i na taj način, prilikom pregovora o privatizaciji ili strateškom partnerstvu sa kompanijama koje su zainteresovane za RTB, imali bi bolju pregovaračku poziciju, dodaje sagovornik.

On napominje da je, primera radi, uz kineske i ruske kompanije, za privaticaciju RTB-a veoma zainteresovanm jedan veliki investicioni fond iz Kanade, čija je delatnost isključivo finansiranje rudarskih projekata.

Objašnjava da u ovom trenutku nije pametno prodati RTB ili ići u dogovor o strateškom partnerstvu, već da to treba učiniti u najpovoljnijem trenutku, pod uslovima koji bi za državu bili najpovoljniji.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X