Kultura

Dr Kosta Nikolić: Srbija nije izvukla pouke iz istorije, na ivici je biološkog opstanka

(foto: V.S.) dr Kostić (levo): Centralno mesto u knjizi je Prvi svetski rat

BOR, (IST Media, B.Trujkić) Budućnost Srbije je neizvesna, jer istorijsko iskustvo ne igra nikakvu ulogu. Mi smo danas na rubu biološkog opstanka, jer su ratovi, političke i ekonomske migracije, zajedno s padom nataliteta, doveli do teških gubitaka populacije od oko pet miliona stvarnih i demografskih žrtava.

Ovo je zaključak dr Koste Nikolića, autora knjige „Jedna izgubljena istorija – Srbija u 20.veku” koja je sinoć promovisana u Narodnoj biblioteci u Boru.

O knjizi su govorili istoričar i urednik Službenog glasnika Borisav Čeliković i autor, naučni savetnik Instituta za noviju istoriju.

Knjiga je objavljena u izdanju Službenog glasnika, u okviru biblioteke „Veliki rat”.

Na pitanje zašto se knjiga dr Koste Nikolića našla u okviru biblioteke „Veliki rat” kada obuhvata čitav 20. vek, Borisav Čeliković odgovara da je centralno mesto u knjizi Prvi svetski rat, kako zbog velikih žrtava i demografskog sloma, a čije se posledice veoma jasno vide u savremenoj epohi, tako i zbog političkih procesa koji su potpuno preokrenuli srpsku istoriju.

Autor na analitičko-sintetički način pristupa pisanju istorije od Balkanskih ratova do samostalne Srbije (1912-2006).

Naglašava da su sve države u kojima su Srbi živeli bile nedovršene i zasnovane na snažnim ideologijama, koje uglavnom nisu imale uporišta u realnosti.

Jedan od pokazatelja takvih odnosa je i često menjanje ustavnih zakona.

On podseća da je u periodu “srpskog 20. veka” (1912-2006) Srbija učestvovala u šest ratova: u dva balkanska, dva svetska, u ratovima za jugoslovensko nasleđe (1991-1995) i u ratu za Kosovo (1999). Prvi svetski rat doveo je do stvaranja jugoslovenske države, Drugi svetski rat je obnovio tu istu državu, a rat iz 1999. vratio je Srbiju u period pre balkanskih ratova.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

NAJAVA: Strip-stvaralaštvo Jelene Đorđević u Narodnoj biblioteci

Ist Media

Predstava Klaustrofobična komedija 9. decembra u Boru

Ist Media

Večeras u Narodnoj biblioteci veče satire

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X