Dok se čeka obilaznica, teški šleperi „krstare“ glavnim borskim ulicama

104 0
bor kamioni 2

 

Prašina, buka, zagađenje od izduvnih gasova, nebezbednost na ulicama… Sve to posledice su prolaska teških kamiona gradskim ulicama do kompanije Ziđin. Kako bi se konačno tome stalo na put, potrebno je završiti obilaznicu o kojoj se već duže priča.

Ako je prolazak kamiona gradom iz rudnika Veliki Krivelj za sada jedno od rešenja, nejasno je zašto kamioni koji dolaze u Ziđin iz drugih pravaca ne koriste put koji vodi ka obilaznici (prema Oštrelju), kao što je to bilo ranijih godina, odnosno do „elektronske vage“ Ziđina. I pored te mogućnosti, teški šleperi i dalje prolaze Zelenim bulevarom i ulicom Nikole Pašića oštećujući kolovoz.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić kaže za Ist Media da sadašnja obilaznica, koja treba da se iznova asfaltira, nikada nije funkcionisala na način kako je trebalo da bude, a da novim projektom treba da se zaštite MZ Oštrelj, Slatina, deo Krivelja i naselje „Bunar“ u Brezoniku.

Sadašnja zaobilaznica nema kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju. Bila je predviđena za vozila do 12 tona osovinskog opterećenja a potrebno je do 40. Zato je potrebno uraditi izmenu projekta i na tome se radi. O tome sam razgovarao sa ministarkom privrede Anđelkom Atanasković, jer je taj resor tu obavezu preuzeo na sebe, rekao nam je prvi čovek grada.

On kaže da je obilaznica jako bitna za grad u kome bi se rasteretio teretni saobraćaj, smanjio nivo uticaja na životnu sredinu od prašine i buke i povećala bezbednost.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Taoci rudnika

Posted by - 20. juna 2021. 0
  Meštani sela Krivelj kod Bora, čiji su preci pre 86 godina zbog zagađenja podigli prvu ekološku bunu u Evropi…
X