Dok Apotekarskoj ustanovi preti likvidacija, privatnici lobiraju da pokupe kajmak

614 0

 

BOR, (IST Media) Predsednik opštine Bor, Aleksandar Milikić, izjavio je danas da bi se uskoro moglo pronaći rešenje za Apotekarsku ustanovu „Bor“, čija dugovanja iznose oko 430 miliona dinara. 

Prema njegovim rečima, za rešenje situacje u ovoj ustanovi, koju prate brojne poslovne afere do 2015. godine, postoje dva modela. Stečaj ili gašenje apoteka u Majdanpeku, Negotinu i Kladovu.

„Vrlo brzo ćemo naći neko rešenje i ne bežim od toga da to bude stečaj ili odricanja dela mreža apoteka. Svakog meseca budžet opštine Bor je lakši za 13 miliona dinara na ime zarada, poreza i doprinosa. Veliki deo tog novca ide za zaposlene u apotekama u drugom gradovima“, rekao je Milikić za IST Media.

Logično razmišlja da budžet opštine Bor ne traba da plaća zarade zaposlenima u drugim opštinama, tim pre, što tamošnje lokalne samouprave, nakon razgovora, nisu spremne da snose troškove radnika koji rade u njima.

„Čelnici opština u Negotinu, Majdanpeku i Kladovu su nam jasno stavili do znanja da im nije u interesu da iz budžeta plaćaju zaradu radnicima iz tih gradova, pa tako ni nama nije ineters da novcem Borana finansiramo zaposlene van Bora, iako je to definisano radom apotekarskih mreža u Srbiji“, kaže Milikić.

Trenutno, potrebno je obezbediti zarade za 78 radnika Apotekarske ustanove „Bor“, 21 u Negotinu, osmoro u Kladovu i šest u Majdanpeku, dok ih je u Boru 43, među kojima veliki deo čine radnici uprave a ne apotekari.

Ipak, kako IST Media saznaje, stečaj Apotekarske ustanove nije moguć model, već jedino likvidacija. To praktično znači da će ceo dug svakako pasti na teret Borana, a ako pada na njihov teret, postavlja se pitanje zašto se ne ostave apoteke u Boru, koje po vraćanju duga mogu poslovati profitabilno. Pre svega, apoteka u Domu zdravlja, za čiji se prostor otimaju privatnici.

Iz pouzdarnih izvora saznajemo da nekoliko vlasnika privatnih apoteka kod borskih političara lobiraju da dobiju „zlatnu koku“, odnosno prostor apoteke baš u Domu zdravlja.

Da li će se novo rukovodstvo odreći tog prihoda, saznaće se vrlo brzo, možda već sutra u Beogradu, kada će se zamenica predsednika opštine Bor, načelnica opštinske uprave i direktorica Apotekarske ustanove „Bor“ sastati sa državnim sekretarom u Ministarstvu zdravlja.

Podsećamo da je Fond zdravstva jedan od najvećih dužnika borskoj Apotekarskoj ustanovi, pa se očekuje rešenje kojem bi se delom ispravio maćehinski odnos državne institucije prema državnim apotakama.

Kako bi se razrešilo dosadašnje klupko odgovornosti rukovodstva borske „apotakrske“ zbog nerazumnih poslovnih poteza, Osnovnom tužilaštvu je od strane Policijske uprave Bor podneta krivična prijava protiv bivše direktorice Snežane Janković, o čemu je IST Media pisala.

„Po ovoj krivičnoj prijavi u toku je preduzimanje potrebnih dokaznih radnji, (saslušanja osumnjičene, te ispitivanja svedoka) radi utvrđivanja postojanja elemenata prijavljenog krivičnog dela, a u cilju donošenja meritorne odluke povodom krivične prijave“, rečeno je za IST Media u tužilaštvu.

Podsećamo da je budžetski inspektor u opštini Bor pre više od mesec dana dostavio lokalnoj samoupravi detaljan izveštaj o poslovanju od 2011. godine, ali se taj dokument, i pored očekivanja, još nije našao pred odbornicima SO Bor.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X