Korona

Do sada u Boru 6.925 revakcinisanih. Bez ozbiljnih negativnih reakcija vakcinisanih

Dr Javorka Stankulic

Na danas održanoj konferenciji povodom preseka stanja sa virusom na teritoriji grada Bora rečeno je da je tokom prethodne dve nedelje postoji blagi, ali neprekidni rast broja pozitivnih i da je neophodno da se nastavi sa poštovanjem mera koje je propisao republički Krizni štab, kao i sa procesom vakcinacije koji je u Boru ocenjen kao izuzetno dobar.

Epidemiolog borskog Doma zdravlja, dr Javorka Stankulić, ocenila je epidemiološku situaciju u gradu kao nepovoljnu i istakla da i u Boru, kao i u drugim gradovima u Srbiji, skoro pa svakodnevno raste broj obolelih od virusa. Prema njenim rečima, i u ovom talasu najviše obolelih su upravo predstavnici mlađe generacije, da je klinička slika jača, a komplikacije češće.

Najnoviji podaci Zavoda za javno zdravlje „Timok“ pokazuju da se u Boru oporavilo 30 osoba, a od poslednjih informacija zabeleženo je 39 novih slučajeva virusa korona. Ukupan broj aktivnih slučajeva virusne infekcije na teritoriji grada je 388 . U Opštoj bolnici Bor trenutno je hospitalizovano 46 bolesnika, od kojih su 43 pozitivna na virus.”, rekla je dr Stankulić.

Prema podacima epidemiološke službe, dosad je dato 14.875 doza vakcina, od kojih je 6.925 broj onih koji su primili i drugu dozu željene vakcine.

Epidemiolog u borskom Domu zdravlja dr Javorka Stankulić, ocenila je da vakcinacija u Boru protiče u izuzetno dobroj organizaciji i da do sada nije zabeležena nijedna ozbiljna niti teža reakcija na vakcinu koja bi zahtevala angažovanje zdravstvenih radnika.

Ona je pozvala sve da se i dalje mogu prijaviti za vakcinaciju preko sajta eUprave, na linku OVDE.

Očekujemo da će od sledeće nedelje svi zainteresovani moći da se zaštite Sinofarmovom vakcinom bez prethodnog prijavljivanja. Tražili smo 5.000 doza ove vakcine i ja se nadam se će to biti sasvim dovoljno da podmirimo naše potrebe prema građanima koji žele da se vakcinišu, rekla je dr Stankulić.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je najavio početak vakcinacije u seoskim sredinama na području grada koja je planirana za narednu nedelju.

MilikicGrad Bor u svakom selu ima ambulantu koja je pripremljena da izađe u susret procesu vakcinacije, a mi ćemo po dobijanju vakcina obavestiti javnost i pozvati naše meštane da se vakcinišu i na taj način zaštite od virusa, rekao je Milikić.

Milikić se tokom konferencije osvrnuo i na jučerašnji protest određenog broja preduzetnika ispred zgrade Grada Bora i ponovio da je grad, kako je i najavljeno, sa paketom mera preduzetnike oslobodio plaćanja komunalnih taksi za šest meseci, kao i plaćanja nameta za 99 odsto i  da je to jedino što grad može da uradi programom koji je definisan zakonom o budžetskom sistemu.

Ovih dana sa javnim stambenim preduzećem uveliko radimo sveobuhvatnu analizu da preduzetnike koji su zakupci lokala u vlasništvu grada oslobodimo i plaćanja tih zakupa i siguran sam da će ta mera pomoći svima, jer lokale koriste i frizeri i fotografi i mnogi drugi , a ne samo ugostitelji, rekao je on.

On smatra i da se veliki broj preduzetnika ne slaže sa onime što je rečeno tokom protesta, a kojim je direktno napadnuta država i zdravstveni sistem, i istakao da je to pogrešan način da se pošalje politička poruka.

Ja sam siguran da to nije bio politički skup, iako je na kraju izašla politička poruka. Zdravstveni sistem u Boru jako dobro radi svoj posao iako su zaposleni pod velikim pritiskom već godinu dana, zaključio je on.

Juče je ispred gradske Skupštine protestovalo sedamdesetak preduzetnika, mahom ugostitelji, njihovi radnici i članovi porodica, zahtevajući od države da ih oslobodi plaćanja poreza tokom perioda kada nisu radili zbog pandemije ili im je radno vreme bilo skraćeno.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U Boru nagli porast broja novozaraženih. Omikron virus je zarazniji i lakše se prenosi

Saša Trifunović

Na teritoriji grada 58 zaraženih korona virusom, jedna osoba preminula

Ist Media

Broj aktivnih slučajeva korona virusa u Boru danas je 49

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X