Do 16 sati u Srbiji manje glasača nego 2016.

258 0

Do 16 časova na glasanje za predsedničke izbore je izašlo ukupno 37 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je CRTA posmatračka misija «Građani na straži». Statistička greška je iznosila +/- 0,8 posto. U poređenju sa prošlogodišnjim parlamentranim izborima to je manje za 2,6 odsto.

 

Posmatrači, koji su raspoređeni na 450 biračkih mesta na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka, javljaju da  proces glasanja prolazi uglavnom u skladu sa procedurama. Procenat zabeleženih nepravilnosti i dalje je na nivou od dva procenta kao i u prethodnim presecima. Te nepravilnosti odnose se na neproveravanje ličnih dokumenata građana prilikom glasanja kao i na vođenje paralelnog spiska sa ličnim podacima građana. Vođenja kampanje u krugu manjem od 50 metara smanjeno je na jedan odsto biračkih mesta.

 

I dalje je reč s o pojedinačnim i izolovanim slučajeva nepravilnosti koje još uvek ne predstavljaju trend koji može da utiče na regularnost izbornog procesa.

 

Posmatračka misija «Građani na straži» zabeležila je nekoliko pojedinačni slučajeva u kojima birač nije mogao da glasa na biračkom mestu jer je uvidom u birački spisak utvrđeno da je neko već glasao umesto njega. Dva ovakva slučaja zabeležena su u Leskovcu i jedan u Novom Sadu. Biračima u Novom Sadu i biraču u Leskovcu je zatim dozvoljeno da glasaju tako što su se potpisale na drugo mesto u biračkom spisku.

 

CRTA posmatračkoj misiji «Građani na straži» javljaju se i građani kako bi dostavili informacije o potencijalnim nepravilnostima koje se uglavnom odnose na pravljenje paralelnih spiskova birača koji su glasali.

 

Takođe, građani su nam prijavili nekoliko slučajeva neuobičajnog velikog broja prijavljenih za glasanja van biračkog mesta u Kovinu, Dolovu, Stračevu, Alibunaru i na Savskom vencu u Beogradu.

 

Do 13h na glasanje izaslo 25,1 odsto gradjana

 

Do 13 časova na glasanje za predsedničke izbore je izašlo ukupno 25,1 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je CRTA posmatračka misija «Građani na straži». Statistička greška je iznosila  +/- 0,7 posto. To je isti procent izlaznosti u 13h kao i na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

 

Posmatrači, koji su raspoređeni na 450 biračkih mesta na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka, javljaju da  proces glasanja prolazi uglavnom u skladu sa procedurama. Procenat zabeleženih nepravilnosti i dalje je na nivou od dva procenta kao i u prethodnim presecima. Te nepravilnosti odnose se na neproveravanje ličnih dokumenata građana prilikom glasanja i kao i na vođenje paralelnog spiska sa ličnim podacima građana.

 

I dalje je reč s o pojedinačnim i izolovanim slučajeva nepravilnosti koje još uvek ne predstavljaju trend koji može da utiče na regularnost izbornog procesa.

 

Na inicijativu biračkih odbora zabeležen je pozitivan trend koji se odnosi na smanjenja vođenja kampanje u krugu manjem od 50 metara od biračkog mesta i iznosi manje od jednog procenta. Tokom prvog dela dana ovo se dešavalo na dva odsto biračkih mesta.

 

Do 15h časova CRTA posmatračka misija «Građani na straži», na osnovu informacija dobijenih od mobilnih timova, podnosi tri krivične prijave za krivično delo davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem na teritoriji Vojvodine (Temerin, Slana bara i Beočin).

 

CRTA posmatračkoj misiji «Građani na straži» javljaju se i građani kako bi dostavili informacije o potencijalnim nepravilnostima. Naš mobilni tim je po prijavi građana posetio biračka mesta 73 i 75 u Zemun polju i utvrdio da se vodi paralelna evidencija glasača van biračkog mesta kao i da neovlašćeno lice uvodi birače da glasaju dajući im posebne hemijske sa zelenim mastilom.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X