Direktor RTB najavio mogućnost arbitraže sa firmom SNC Lavalin

572 0

BOR, (IST Media) Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, Blagoje Spaskovski, najavio je danas mogućnost arbitraže sa kanadskom kompanijom „SNC Lavalin“ koja je izgradila novu topionicu bakra.

 

Spaskovski je, na sastanku sa predstavnicima „EDC“ banke, kreditora nove topionice i fabrike sumporne kiseline, i nezavisnim inženjerima, tokom razgovora o reviziji projekta sa tehnološkog, ekološkog i ekonomskog aspekta, rekao da se „ne može prenebreći činjenica da se u tek izgrađenoj fabrici sumporne kiseline 2015. godine desio požar.

 

„On je naneo ogromnu štetu i ostavio velike posledice po rad RTB-a Bor. Te posledice se i danas osećaju zahvaljujući neprofesionalnom ponašanju „SNC Lavalina“, kanadske firme koja je bila glavni nosilac posla“, rekao je Spaskovski.

 

U ime nadzora nad projektom, nekadašnji visoki funkcioner SPS-a, Branislav Ivković, rekao je da će Građevinski fakultet u Beogradu do kraja maja sačiniti analizu koja treba da pokaže da li se isplati arbitraža u Parizu i zahtev za naknadu štete od kanadskog „SNC Lavalin“.

 

On je dodao da je „materijal u pripremi“ i biće prethodno analiziran na radnoj grupi Vlade Republike Srbije. 

 

Predstavnici „EDC banke“, posetili su ranije danas borsku kompaniju i izrazili zadovoljstvo kvalitetom vazduha u Boru.

 

 

Za izgradnju modernog postrojenja čija je izgradnja započela 2011. godine, utrošeno je 250 miliona evra, kredit je odobrila kanadska EDC banka, a garant je bila država Srbija. Aktuelna Vlada je za završetak izgradnje uplatila je Basenu Bor dodatnih 30 miliona evra.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

There are 1 comments

  1. Vreme teče, sve se vidi!

    Ovde treba navesti da nije izgrađena nova topionica već linija topljenja i fabrika sumporne kiseline, a njena izgradnja je koštala više od 300 miliona evra, to ne osporava tvrdnja da je utrošeno 250, a za onih 50 miliona evra treba da se pronađu putevi kretanja. Nisu dokazane, tehničke i funkcionalne garancije po ugovoru, već je 27. marta 2015. godine director projekta gospodin Marinković potpisao sa predstavnikom SNC Lavalinom primopredaju objekata u celini, a kada se desio požar u fabrici sumporne kiseline, čelnik RTB Bor je svu krivicu svalio na SNC Lavalin, ali nije smeo da ga tuži, već je SNC presudio u medijima. Na sudu bi se SNC zaštitio potpisanom primopredajom objekata. Sledeća nebuloza je da su postignuti bolji rezultati rada od ugovorenih, tehnološko iskorišćenje bakra 98,5%, a ja nudim opkladu, da je ono 80-90%, a za postignutom rekordnom proizvodnjom (40 kt/a, projektovana 80 kt/a) i profitom ne postoje dobre reči. Tehničko-tehnološke garancije, bar u medijima, po rečima čelnika RTB Bor, dokazao ih stručni tim izgradnje nove linije za topljenje i tim nadzora pod vodstvom prof. Ivković. Sud predstavlja sredstvo zamajavanja javnosti i prikrivanja načinjenih svojih grešaka i ništa više od toga. Ipak, vreme sve beleži: greške, promašaje, profite, gubitke i ostalog, no vreme ne leči ovakve greške i promašaje.

    Reply

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X