Direktor RH centra samovoljno obustavio vodu, Gamzigradskoj banji preti zaraza

514 0

ZAJEČAR, (Saša Trifunović, IST Media) U trenutku kada zdravstveni radnici u Srbiji apeluju na pojačanu higijenu i opreznost zbog pojave ebole, meštane i vlasnike vikend kuća u Gamzigradskoj banji, već pet dana bez vode drži novopostavljeni direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju (RH) u Gamzigradskoj banji, lekar, koji je isključio pumpe za dovod pijaće vode.

 

foto politika

Direktor Nikolić: Ne dam vodu!

 

Predsednik Mesne zajednice ovog turističkog mesta, Željko Šošokanović, potvrdio je da je direktor RH „Gamzigradska banja“, Petar Nikolić, pre nekoliko dana obustavio isporuku vode u više od 200 domaćinstava u banji, i dela sela Metovnica, jer ne želi da ova ustanova snosi troško distribucije vode.

 

„Svi pokušaji da sa direktorom postignemo razuman dogovor o isporuci vode su propali, i on od sutra odlazi na godišnji odmor, ostavljajući ‘vikendaše’ bez vode, na temperaturi od preko 30 stepeni“, rekao je Šošokanović Ist Mediji.

 

On je napomenuo da je u razgovoru sa direktorom Nikolićem insistirao da se zbog letnje sezone korisnicima distribuira voda koja bi bila korišćena samo kao „tehnička“, ali da je ovaj i to odbio.

 

gam banja panoramiocom

Meštanima i vikendašima kupanje preostaje jedino u Timoku

 

Starosedeoci u banji se nekoliko dana pijaćom vodom snabdevaju iz cisterne, ali strahuju za svoje zdravlje zbog nemogućnosti odrzzavanja higijene.

 

„Samovoljno ‘zavrtanje slavina’, moglo bi da dovede i do zaraze, jer u privatnom smeštaju ima nepokrentih osoba koje nemaju način da održe higijenu i zahvate vodu iz cisterne koja je od pre nekoliko dana postavljena u centru banje“, upozorava jedna od vlasnica privatnog pansiona.

 

Inače, problem vodosnabdevanja Gamzigradske banje postoji više godina, i naizgled, lako je rešiv uz malo dobre volje i obaveza koje pri distribuciji treba da snosi zaječarski Vodovod.

 

Meštani su pre četiri decenije finansirali izgradnju vodovodne mreže do svojih vikendica, ali su pumpe bile postavljene u RH Centru do koga je u međuvremenu stigla nova vodovodna mreža finansirana novcem iz NIP-a.

 

Centar se tada priključio na novu mrežu, zanemarivši svoju obavezu isporuke vode ostalim korisnicima.

 

Sadašnji direktor je zato odlučio da obustavi vodu ostalim potrošačima, jer, kako je rekao Ist Mediji, ‘nema načina’ da naplati potrošn1ju struje koju troše pumpe.

 

PROTESTI BILI I RANIJE Meštani Gamzigradske banje i Metovnice, na jednom od protesta, kada je Nikolić zaustavio pumpe za isporuku vode, pravdajući taj postupak bakteriološkom neispravnošću Direktor Nikolich prilikom protesta messtana Gamzigradske banje i Metovnice

 

Prethodni direktor RH centra, Rade Kostić, siguran je da ovo nije način da se reši problem, i da je obustavljanje vode meštanima „neprihvatljivo“.

 

„Još pre nekoliko godina smo se suočili sa problemom distribucije, ali smo tada bili na stanovništu da nikoga ne smemo tek tako da ostavimo bez najosnovnije elementarne potrebe kao što je voda, sve dok mu ne obezbedimo alternativu“, kaže za Ist Mediju Rade Kostić.

 

Istovremeno, žitelji Gamzigradske banje najavili su proteste ispred RH Centra, uz pretnju da će blokirati dovod vode u ovu ustanovu, sve dok se ne reši problem vodosnabdevanja.

 

Ono što zaječarski Vodovod nudi korisnicima u Gamzigradskoj banji, jeste plaćanje izgradnje novog cevovoda, što je, kažu meštani, za njih „neprihvatljivo“.

 

„Već smo finansirali jednom izgradnju vodovoda i ne vidim zašto bi naša obaveza bila da to platimo ponovo. Tim pre, što je u najvećem delu banje vodovodna mreža potpuno ispravna, ljudi imaju vodomere i plaćaju svoje obaveze“, rekao nam je vlasnik jedne od vikendica, čiji su roditelji učestvovali u izgradnji vodovoda, zašta, kako kaže, imaju pismeni dokaz.

 

„Zato ćemo biti prinuđeni da protiv direktora Nikolića podnesemo krivičnu prijavu za ugrožavanje najosnovnijeg ljudskog prava, prava na vodu. Jer, za obustavljanje vode, Zakon o komunalnim delatnostima predviđa kaznu i do tri miliona dinara“, napominje on.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X