Društvo

Dim sa deponije ponovo nad Borom. Ima li rešenja?

 

Borani su sinoć jasno mogli videti dim i osetiti neprijatan miris koji se ka gradu širio sa oboda topionice kompanije Srbija Ziđin Koper ka deponiji.

Kako nam je rekao v.d. direktor JKP 3. oktobar Nenad Kračunović, ponovo je gorelo smeće sa deponije koje, manjim ili većim intzenzitetom, gori već skoro dve godine.

Zbog nepristupačnog terena buldožeri ovog preduzeća ne mogu da saniraju izvorišta požara koji najčešće izazivaju sakupljači sekundarnih sirovina.

Uz pomoć naše mehanizacije i mehanizacije kompanije Ziđin do sada smo uspeli da nasipamo zemljište i delom napravimo pristup tom delu deponije radi lakšeg gašenja i zatrpavanja buldožerom. Nažalost, i kada uspemo da ugasimo požar pojave se sakupljači sekundarnih sirovina koji pale izolaciju žice radi prodaje, i sve krene ispočetka, kaže Kračunović.

On smatra da će problema biti manje kada se bude primenio Lokalni plan detaljne regulacije otpada, a sledeće godine se očekuju i reciklažna dvorišta, parcele na kojima će građani moći da odlože i sortiraju otpad.

Kračunović napominje da se deponija čisti svakog dana, ali da problem predstavljaju i divlje deponije sa čvrstim otpadom.

Zato je pozvao sve koji izvode uređenje stana ili dvorišta, da se obrate ovom preduzeću kako bi kabasti otpad bio odnešen iz grada. Cena ove usluge je svega 6.000 dinara, pa ako se uzme u obzir da se za uređenja stana izdvaja nekada i više desetina hiljada evra, ovaj iznos je zanemarljiv.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Ambasador Kine u poseti rudniku Čukaru Peki

Ist Media

Preventivni pregledi štitaste žlezde u nedelju 3. marta

Ist Media

INSTAGRAM KRIVELJ. O pregovorima zbog blokade pohvalila se ministarka, ali bez reči o rešenju

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X